Skip to content

1994-11

Skadetype:
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Implantologi - Implantatbehandling - lege artis
Tandskadeankenævnet har på et møde den 9. marts og 21. september 2012 ændret Codans afgørelse af 27. maj 2011

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en 60-årig kvinde, der den 15. december 2009 fik påbegyndt behandling med metal-keramiske kroner på tænderne -5 og -6. Den 2. marts 2010 klagede patienten over ømhed ved tænderne -6 og -7, og der blev foretaget aflastning af kronerne. Røntgenbillede viste intet abnormt. Den 22. marts 2010 blev der foretaget bidkorrektion på tanden -7, og røntgen viste fortsat intet abnormt. Der blev efterfølgende givet laserbehandling. Den 14. april 2010 blev der på ny foretaget røntgenundersøgelse i venstre side af underkæben. Der fandtes fortsat intet abnormt. Af journalnotat fra den 27. april 2010 fremgår det, at der havde været ømhed under tungen og under kæben en gang i mellem. Den 5. maj 2010 var der bedring af tilstanden i venstre side, men stadig ikke optimalt. Ved kontrol den 7. maj 2010 var tilstanden forværret. Der blev foretaget røntgenundersøgelse, hvor der var usikkerhed om, hvorvidt der var udvidet rodhindespalte ved tanden -7. Den 2. juni 2010 var der fortsat problemer, og patienten havde derfor konsulteret to andre tandlæger. Den 18. februar 2011 blev der foretaget ny røntgenundersøgelse af området, der viste, at der var opstået rodspidsbetændelse på tanden -7. Patienten blev derfor henvist til anden tandlæge for rodbehandling af tanden -7.

Patienten søger om erstatning for udgifterne til genskabelsen af sit bid.

1. instans afgørelse:

I brev af 27. maj 2011 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt, at der ikke er sket en forringelse af patientens tandstatus som følge af den udførte behandling.

Codan fandt, at på det foreliggende røntgenmateriale er der intet, der tyder på, at behandlingen med guldindlægget ikke er udført bedst muligt under de givne omstændig-heder. Guldindlægget har tætte kanter og et sikkert ringgreb om tandstubben.

Codan fandt endvidere, at det forhold, at en tand efter kronebehandlingen må rodbe-handles ikke udgør i sig selv en erstatningsberettigende skade. Begrundelsen herfor er, at det er en komplikation/ følge til grundlidelsen, som indtræder i ca. 10% af alle tænder, der restaureres med indlæg og krone. Det kan være tandens oprindelige lidelse eller andre forhold, der har medført behov for rodbehandling. Under alle omstændigheder er det en komplikation, der indtræder så ofte, at der ikke er et grundlag for anerkendelse efter lovens § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt desuden, at de bidfunktionelle problemer, som opstod, med overvejende sandsynlighed skyldes rodspidsbetændelse på tanden -7. En rodspidsbetændelse kan ændre tandens lejring i kæben, og kan derved give en ændret sammenbidsfornemmelse. Sammenbidsfornemmelsen kan også ændres på grund af den ømhed, som en rodspids-betændelse kan medføre. Når rodspidsbetændelsen er blevet behandlet, er det overvej-ende sandsynligt, at de bidfunktionelle problemer vil forsvinde.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Nævnet finder på baggrund af udtalelsen af 21. juni 2012 fra prof.,dr.odont. Peter Svensson, at det er overvejende sandsynligt, at den udførte kronebehandling på tænderne -5 og -6 har medført en ændring af sammenbidsforholdene.

Nævnet finder derfor, at der kan ydes erstatning for udgifterne til en bidskinne. Behand-lingsoverslag skal fremsendes til Codan med henblik på godkendelse, før behandlingen påbegyndes. Såfremt der efterfølgende måtte opstå behov for yderligere behandling som følge af skaden, skal der fremsendes dokumentation herfor til Codan med henblik på en stillingtagen hertil.

Nævnet finder imidlertid ikke, at det er overvejende sandsynligt, at tanden 4+ er knækket som følge af den udførte behandling men derimod som følge af tandens forudbestående svækkede tilstand som følge af caries og nødvendig behandling heraf.

Nævnet finder således, at der er sket en erstatningsberettigende skade ved behandling af tænderne -5 og -6 i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet§ 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.