Skip to content

2041-11

Skadetype: Nerveskade - N.Buccalis
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Implantologi - Implantatbehandling - lege artis
Tandskadeankenævnet har på et møde den 9. marts 2012 ændret Codans afgørelse af 12. juli 2011.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 49-årig kvinde, der skulle have rodbehandlet tanden -6 den 13. oktober 2009. I forbindelse med anlæggelsen af lokalbedøvelsen med 1,8 ml Scandonest-adrenalin skete der en påvirkning af tungenerven i venstre side. Patienten mærkede et jag og efterfølgende føler patienten sig stadig bedøvet i venstre side af tungen samt i kinden.
Patienten søger derfor nu om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 12. juli 2011 traf Codan afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4.

Codan fandt, at det er overvejende sandsynligt, at føleforstyrrelsen i tungen er opstået i forbindelse med anlæg af lokalbedøvelsen.

Codan vurderede, at generne i form af føleforstyrrelser i tunge efter anlæggelse af bedøvelse i forbindelse med rodbehandling af tanden -6 forekommer i mindre end 2% af behandlingerne. Desuden vurderes skaden bestående af ændring af føleevnen i tungen at være alvorlig i forhold til såvel den udførte behandling som den forudbestående lidelse. Dermed er såvel kravet om alvor som kravet om sjældenhed opfyldt, og komplikationen ligger ud over hvad patienten med rimelighed må tåle i forbindelse med den udførte tandbehandling.

Codan fandt også, at sagen tillige bør anmeldes til Lægemiddelstyrelsen, da der kan være tale om en mulig lægemiddelskade.

Codan fandt derfor, at der kan tilkendes en godtgørelse for varigt mén på 10%.

Derimod må det afvises, at føleforstyrrelserne i kinden har årsag i tandbehandlingen. Ved den vurdering har Codan lagt vægt på, at der alene er anlagt en bedøvelse og afstanden mellem de berørte nerver er så stor, at bedøvelsesmidlet eller kanylespidsen ikke kan påvirke begge nervegrene.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 12. juli 2011, som anført nedenfor.

Nævnet finder det overvejende sandsynligt, at skaden på kindens følenerve er en følge af den anlagte bedøvelse. Der kan derfor tillige tilkendes godtgørelse for varigt mén herfor.

Nævnet finder derfor, at der kan fastsættes en méngrad på i alt 15%, hvoraf de 10% relaterer sig til føleforstyrrelserne i tungen, mens de 5% relaterer sig til føleforstyrrelserne i kinden jf. Arbejdsskadestyrelsens vejledende méntabel pkt. A.1.4.3. I den forbindelse er der bl.a. lagt vægt på, at De har betydelige gener, herunder nedsat smagssans, hvilket har betydning for Deres arbejdsfunktion, idet De har oplyst, at De er kantineassistent. Sagen hjemvises derfor til Codan med henblik på endelig opgørelse af godtgørelsen incl. renter.