Skip to content

2089-11

Skadetype: Manglende diagnostik - Caries
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandbevarende behandling

Beskrivelse:

Forsinket diagnostik af caries. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Forsinket diagnostik af caries. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 28-årig kvinde, der den 12. juli 2009 var udsat for slag på fortænderne 1+1. Der blev derfor på skadestuen på Odense Sygehus anlagt en plastskinne på nabotænderne 3,2+2,3 til fixation af de to løsnede fortænder. Den 25. august 2009 henvendte patienten sig hos tandlægen for behandling af traumet. Tandlægen konstaterede, at der var rodfraktur på tænderne 1+1, hvilket sås på røntgen taget samme dag. Tandlæge fandt, at tanden +1 formodentlig ikke kunne bevares, mens tanden 1+ formodentlig kunne rodbehandles og bevares. Tandlægen ville kontakte Tandlægeskolen for at få en vurdering af bedste endelig behandling. Den 9. oktober 2009 henvendte patienten sig med smerter ved tanden +8. Der blev konstateret caries, og det blev derfor aftalt at trække tanden ud samme dag. Den 22. oktober 2009 blev der foretaget skylning af 1+ samt fremstillet en ny plastskinne på ydersiden af fortænderne. Da tænderne 1+1 ikke kunne bevares, blev der den 17. november 2009 taget aftryk til ætsbro 3+ til +3. Den 27. november 2009 blev tænderne 1+1 trukket ud, og en klæbebro blev pålimet nabotændernes bagflader. Efterfølgende havde klæbebroen svært ved at sidde fast, og tandlægen limede broen på et par gange. I den forbindelse fik patienten udleveret cement til hjemmebrug den 9. december 2009. Patienten fandt, at tænderne 2+2 var blevet grimme og misfarvet på facialfladerne. Tandlægen forklarede, at dette skyldtes, at hygiejnen havde været problematisk i perioden med plast fixations skinnen på forfladerne. Den 12. januar 2010 blev der indsat implantater regio 1+1 af anden tandlæge, og den 23. marts 2010 blev der konstateret meget flot indheling af både knogle og slimhinde. Den 25. august 2010 blev der påsat to fuldkeramiske kroner i regio 1+1. Der planlægges kronebehandling af tænderne 3,2+2,3 på baggrund af påstået skade på emalje og dentin som følge af plastskinnen, som har fikseret tænderne i perioden 12. juli til 27. november 2009.

Patienten søger nu om erstatning for ødelagt emalje på tænderne, transportudgifter, godtgørelse for svie og smerte samt eventuelle varige mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 29. august 2011 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt, at der ikke er tale om forsømmelig diagnostik og behandling af caries, og at behandlingen af de traumatiserede fortænder er sket efter gældende regler.

Codan fandt endvidere, at de kliniske fotos dokumenterer, at alle tænderne har misfarv-ninger, hvilket med overvejende sandsynlighed skyldes en mangelfuld mundhygiejne muligvis kombineret med en ukontrolleret kost i forhold til sukkerindhold. I den for-bindelse fandt Codan, at den anlagte plast skinne givetvis har givet en større udfordring i forbindelse med forebyggelsen af huller, men en optimal og målrettet, bevidst indsat (mund- og kosthygiejne) mod at få caries i tænderne ville med overvejende sandsynlighed have resulteret i, at carieslæsionerne var undgået.

Codan fandt desuden, at carieslæsionen i tanden +8 har samme årsagssammenhæng som de andre carieslæsioner.

Codan fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er medansvarlig for caries-udviklingen, hvilket er dokumenteret på baggrund af de cariesfund, som ses på røntgen af 25. august 2009 og 9. oktober 2009 samt de kliniske forhold.

Codan fandt dermed, at der ikke er sket en forringelse af patientens tandstatus som følge af den udførte behandling hos tandlægen, og dermed er der ikke sket en erstatnings-berettigende skade.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Nævnet finder ikke, at det er overvejende sandsynligt, at der er sket en skade som følge af den udførte behandling eller mangel på samme som følge af plastfiksering af fortænderne i overkæben. I den forbindelse har nævnet især lagt vægt på, at der foruden caries i tænderne 3,2+2,3 også ses caries i flere andre tænder, som ikke har været i berøring med skinnen. Desuden har nævnet bemærket at der er caries på tændernes glatte udadvendende flader, hvilket er særligt karakteristisk for kombinationen  af stort sukkerforbrug og mangelfuld mundhygiejne.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.