Skip to content

2355-12

Skadetype: Nerveskade - N.Mandibularis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Kirurgisk rodbehandling

Beskrivelse:

Nerveskade i forbindelse med kirurgisk rodbehandling. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Nerveskade i forbindelse med kirurgisk rodbehandling. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 64-årig kvinde, der den 27. oktober 2010 fik diagno-sticeret rodspidsbetændelse ved tanden -7. Det blev derfor aftalt, at tanden skulle behandles ved en kirurgisk rodbehandling den 8. november 2010. Den 19. november 2010 henvendte patienten sig igen hos tandlægen og oplyste, at hun havde nedsat føleevne i underlæben og hagen. Den 6. december 2010 blev det diagnosticeret, at patienten havde nedsat føleevne i venstre side af underkæben, og den 18. marts 2011 var der stadig ingen ændring i den nedsatte føleevne. Den 17. juni 2011 oplevede patienten fortsat svagt nedsat føleevne.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

I brev af 8. juni 2012 traf Codan afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt, at der i forbindelse med den kirurgiske rodbehandling af tanden -7 med overvejende sandsynlighed er sket en påvirkning af læbe-tandnerven i venstre side af underkæben, således at der efter operationen var en ændret føleevne svarende til nervens udbredelsesområde i tænder, tandkød og læbe.

Codan fandt, at bedst mulig behandling havde tilsagt, at operationen var tilrettelagt og udført således, at der ikke var sket en negativ påvirkning af læbe-tandnerven, idet den anatomiske relation mellem rodspidserne på tanden -7 og læbe-tandnerven er sådan, at denne ikke bør påvirkes ved bedst mulig behandling.

Patienten skal derfor indkaldes til en nerveundersøgelse for at vurdere eventuelle varige følger af skaden.

1. instans afgørelse:

I brev af 8. oktober 2012 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til en godt-gørelse for varigt mén på 8% som følge af skaden jf. Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1.

Codan har i den forbindelse lagt vægt på, at den foretagne neurosensoriske undersøgelse viser en sumscore på 8 point i forhold til den raske side 21 point. Derudover er der lagt vægt på, at der er tale om en konstant nedsat føleevne med periodisk øget følsomhed. Patienten oplever soven, snurren og prikken samt fornemmelse af kulde. Endvidere vanskeligheder ved spisning, ligesom patienten oplyser, at det føles som om der hænger en tyk pude på læben, og patienten har svært ved at styre mundvandet.

Codan fandt dog, at der i henhold til EAL § 4, stk. 2 skal ske en aldersreduktion i erstat-ningen beregnet fra tidspunktet, hvor patienten fyldte 39 år og frem til skadestidspunk-tet. Aldersreduktionen udgør i patientens tilfælde 24% svarende til 15.177,60 kr. Den endelige méngodtgørelse udgør herefter 48.062,40 kr. + renter på i alt 606,72 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Efter Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige følefor-styrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén. På grundlag af resultatet af den neurosensoriske undersøgelse er udgangspunktet, at méngraden fastsættes til 5%. Nævnet er enig med Codan i, at de beskrevne gener har en sådan karakter og omfang, at dette udgangspunkt kan fraviges, således at méngraden forhøjes til 8%. En méngrad på 10% vil normalt forudsætte, at den neurosensoriske undersøgelse viser en højere grad af følenedsættelse, end tilfældet er her.

 

For så vidt angår den foretaget aldersreduktion følger det af § 4, stk. 2 i erstatnings-ansvarsloven, at der skal foretages reduktion i godtgørelsen for varigt mén beregnet fra tidspunktet, hvor patienten fyldte 39 år og frem til skadestidspunktet. Der er derfor ikke mulighed for at fravige dette lovkrav.

 

I øvrigt tiltrædes erstatningens størrelse og omfang.