Skip to content

2365-13

Skadetype: Varia - Infektion
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandbevarende behandling - Bro

Beskrivelse:

Behandling med bro. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Behandling med bro. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

3Sagen drejer sig om en nu 62-årig kvinde, der den 16. maj 2011 fik indledt en behandling med bro fra tanden 7+ til tanden 5+. I den forbindelse blev brotænderne beslebet. Ifølge journalnotat fra den 16. juni 2011 blev tanden 7+ rodbehandlet, inden broen blev påsat samme dag. Efter havde patienten ubehagsgener, og der blev forsøgt behandling med antibiotika, beslibninger og rodbehandling af tanden 5+ den 1. september 2011. Patientens smerter og gener fortsatte imidlertid. Efter et tandlægeskift den 16. december 2011 blev det registreret, at broen var utilpasset i bid, og røntgen viste rodspidsbetændelse på tanden 7+. Den 25. januar 2012 henvendte patienten sig igen på grund af fortsatte gener. Der blev taget røntgen, som viser opklaring på faciale rødder. Det blev konstateret, at det ikke var muligt at udføre retrograd rodfyldning grundet det sparsomme fæste, samt at roden på 7+ var svækket grundet endo. Der planlægges derfor nu fjernelse af tanden 7+ og indsættelse af implantat svarende til tanden 6+.

Patienten søger derfor nu om erstatning for udgifterne hertil.

1. instans afgørelse:

henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt, at skaden i form af tabet af tanden 7+, behovet for rodbehandling af tænderne 7+ og 5+ samt tabet af broen 7+ til 6+ med overvejende sandsynlighed er en følge af den udførte behandling.

Codan fandt, at bedst mulig behandling havde indebåret en grundig klinisk analyse af bropille tanden 7+ med nye røntgen, inden behandlingen blev gennemført. Endvidere skulle broen have været fremstillet med skånsom beslibning og sikker afstand til tandnerverne i tænderne 7+ og 5+. Ved aflevering af broen skulle bidhøjden have været tilpasset således at broen ikke havde for hård kontakt. Sluttelig skulle restaureringerne have været fremstillet med tæt og sikkert ringgreb omkring tandstubbene.

Codan fandt derfor, at det udførte tandlægearbejde ikke har været i overensstemmelse med god faglig standard, idet journaloplysningerne dokumenteret, at broen er afleveret utilpasset i okklusion og røntgen fra den 20. december 2011 viser en spalte mellem restaurering og tandstub på tanden 5+. Ved vurderingen heraf er der blandt andet lagt vægt på, at fundamentet i form af bropillen 7+ havde en for dårlig prognose som følge af tidligere parodontopati, og at denne prognose blev forringet yderligere af den udførte rodbehandling forårsaget af den dybe præparation på såvel tanden 7+ som 5+. Endelig er det vurderet, at broen er afleveret med mangelfuld okklusal tilpasning, hvilket tilsvar-ende har forringet prognosen. Tandlægen skal derfor refundere 20.352 kr. svarende til omgørelsesudgiften i forbindelse med den udførte brobehandling.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Nævnet finder, at røntgenbilleder fra 20. december 2011 og 25. januar 2012 viser, at der er en spalte mellem tandstub og restaurering på 7+ mesialt (d.v.s. den fremadvendende flade). Broen har derfor ikke været udført i overensstemmelse med god faglig standard og er dermed ikke honorarværdig.

 

Nævnet tiltræder således Codans afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1, og at De til Codan skal indbetale et beløb svarende til den del af den skadesudbedrende behandling, som er omgørelse af den mangelfulde restaurering. Desuden tiltrædes erstatningens og beløbets størrelse og omfang.

 

I øvrigt bemærkes det, at Tandskadeankenævnet fungerer uafhængigt af klagesystemet, og nævnets afgørelser kan alene indbringes for de almindelige domstole jf. Ankevejled-ningen.