Skip to content

2442-13

Skadetype: Skade på rod
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Rodbehandling - Bearbejdning af rodkanal

Beskrivelse:

Parietal perforation med tab af tand til følge. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Parietal perforation med tab af tand til følge. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 49-årig kvinde, der den 30. maj 2011 fik skiftet en amalgamfyldning til plast i tanden +7, fordi tanden var meget kuldefølsom. Den 6. juni 2011 var tanden +7 meget øm, og den blev aflastet til øjeblikkelig bedring. Den 9. juni 2011 kunne patienten fortsat ikke tygge hårde ting med tanden +7, som igen blev aflastet. Den 14. juni 2011 fjernede tandlægen fyldningen og ilagde en midlertidig cement med smertestillende og betændelsesdæmpende virkning. Den 23. juni 2011 blev der påbegyndt rodbehandling af tanden, og i den forbindelse blev der konstateret en akut betændelse i nerven. Rodbehandlingen blev afsluttet den 8. juli 2011, hvor det blev noteret, at det kun havde været muligt at lokalisere to ud af tre rodkanaler. På røntgenbilledet taget samme dag blev der konstateret en god tæt rodfyldning med god længde. Den 20. februar 2012 havde patienten symptomer fra området, hvorfor der den 24. februar 2012 blev indledt rodbehandling af den tredje rodkanal. I den forbindelse knækkede der en rodfil i rodspidsen af den bageste, yderste rod. Den 28. februar 2012 blev tanden rodfyldt i den tredje kanal og lukket med plast. Der blev taget kontrolrøntgen, hvor det fandtes svært at se, om filen sad udenfor apex eller helt apicalt. Patienten havde fortsat symptomer fra tanden den 20. marts, den 29. maj og den 18. juni 2012, hvor tandlægen ordinerede penicillin for betændelse. Den 9. juli 2012 var symptomerne uændret, og der blev derfor indledt en omgørelse af rodbehandlingen med fjernelse af rodfyldninger og indlæg af et kalkholdigt præparat samt en midlertidig fyldning. Den 13. august 2012 blev der konstateret blødning fra den yderste, bageste rodkanal, og patienten blev forberedt på, at det kunne blive nødvendigt at fjerne tanden. De efterfølgende to måneder havde patienten varierende symptomer, og den 26. oktober 2012 konstaterede tandlægen sikre tegn på en skævboring i den bageste, yderste rodkanal. Der planlægges derfor fjernelse af tanden og erstatning med en implantatbåret krone.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne hertil.

1. instans afgørelse:

I brev af 24. maj 2013 traf Codan afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt, at patientens symptomer for kulde og trykpåvirkning af tanden +7 før behandlingen er tegn på, at tanden +7 var revnet på en sådan måde, at revnen invol-verede tandens nervekammer. En sådan revne er en følge af grundlidelsen caries og tyggebelastning. Tanden +7 havde derfor behov for en kronebehandling, hvis den skulle have været bevaret.
Codan fandt videre, at skaden i form af tab af tanden +7 er en følge af den udførte skævboring, som skete i forbindelse med rodbehandlingen. Bedst mulig behandling havde indebåret, at tandlægen ved udførelsen af rodbehandlingen havde fulgt rodkanal-ernes forløb og respekteret nervekamrets anatomi.  Behandlingen har dermed ikke været bedst mulig under de givne omstændigheder.

Patienten er derfor berettiget til erstatning for udgifterne i forbindelse med den skades-udbedrende behandling, d.v.s. fjernelse af tanden +7 og erstatning med implantatbåret krone. Der skal dog efter sædvanlig praksis ske et fradrag i erstatningen svarende til patientens sparede udgifter til 1.500 kr. + krone: 5.800 kr. Dette fradrag er begrundet i det behov for behandling, som patienten ville have haft, hvis tanden +7 skulle have været bevaret på længere sig. Fradraget kan opgøres til 7.300 kr. Erstatningen til den skades-udbedrende behandling udgør herefter 11.386,50 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 24. maj 2013, som anført nedenfor.

Da Tandskadeankenævnet ikke har fundet stiftforankring af opbygningen nødvendig, nedsættes fradraget på 1.500 kr. derfor til 800 kr. Det samlede fradrag ændres derfor til 6.600 kr.