Skip to content

2364-13

Skadetype: Bidfunktionsgener
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Tandbevarende behandling - Krone

Beskrivelse:

Behandling med krone og efterfølgende bidfunktionsgener. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Behandling med krone og efterfølgende bidfunktionsgener. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 30-årig kvinde, der den 6. juni 2011 fik tilboret tanden 6+, da den skulle restaureres med en krone. Den 13. juli 2011 blev kronen cementeret. Den 20. juli 2011 oplevede patienten smerter, og tanden 4+ blev korrigeret i sammenbid og sidebid, idet den var mobil. Kronen på 6+ blev ligeledes korrigeret i sammenbid og sidebid. Den 20. december 2011 oplyste patienten, at biddet var blevet ændret, efter at kronen var blevet cementeret på tanden 6+ og der var blevet slebet på andre tænder. Den 4. januar 2012 blev tanden 4+ beslebet på grund af en for hård kontakt, hvilket havde løsnet tanden. Der kunne erkendes balanceret sammenbid, dog med lidt for hård belastning af tænderne 6+ og 4+ i sidebid, ligesom tænderne var en anelse mobile. Desuden var der ømhed af tyggemusklerne. Den 9. januar 2012 var der ingen bedring af tilstanden, og patienten blev henvist til anden tandlæge. Af journalen fra anden tandlæge fremgår det den 6. marts 2012, at han havde forsøgt at behandle med bidskinne, dog uden effekt. Tandlægen kunne ikke stille en diagnose, hvorfor patienten blev henvist til en tredje tandlæge. Den 15. marts 2012 er det journaliseret af tredje tandlægen, at patienten efter restaurering af tanden 6+ med krone fik problemer med biddet, og at der efterfølgende blev foretaget beslibning, hvorefter det føltes som om, at biddet udelukkende var på tænderne 6+ og 6- og tænderne i venstre side. Efter 3-4 uger oplevede patienten smerter i kæberne og kinderne samt hovedpine. Efter behandling med bidskinne hos anden tandlæge blev patientens symptomer forværret. Sammenfattende beskrives patientens symptomer som: biddet passede ikke og skiftede, hårdt sammenbid på +1 og +1 med følelse af, at kæben blev presset frem, følelse af at tænderne er blevet skæve ved at tænderne 4- og 3- er væltet fremad og presser fortænderne i trangstilling, smerter i kæber og hovedpine samt tidligere knæk i kæbeleddene nu forekommer konstant ved tygning. Tandlægen konkluderede, at der var sket en ændring i sammen-biddet efter indsættelse af for høj krone på tanden 6+ og foreslog fjernelse af kronen og indsættelse af midlertidig krone, som kan tilpasses sammenbiddet. Patienten skulle derfor undersøges af specialtandlægen i tandregulering for at be- eller afkræfte, om tænderne kan have flyttet sig så meget på grund af ændringer i biddet, at der er opstået stort pres på fortænderne med efterfølgende tvangsføring bagud af kæben. Af journal-notat fra den 23. april 2012 fra specialtandlægen fremgår det, at patienten tidligere har været behandlet for horisontalt overbid i overkæben med fast apparatur, ligesom der kunne ses trangstilling i såvel over- som underkæbe, og at underkæben var tvangsført bagud.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til retning af tænderne til normalt bid.

1. instans afgørelse:

I brev af 2. oktober 2012 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at kronen på tanden 6+ muligvis ikke var tilpasset i sammenbiddet ved monteringen og derved kan have afstedkommet, at patienten oplevede symptomer efterfølgende fra kæbeleddene.

Codan fandt videre, at der ikke er baggrund for at antage, at montering af en for høj krone kan have udviklet de angivne symptomer.

Codan fandt derfor, at de opståede symptomer skyldes grundlidelsen og ikke behand-lingen med krone på tanden 6+, da patienten tidligere har modtaget tandregulerings-behandling for udviklingsbetingede forhold i tandsættet.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 2. oktober 2012, idet nævnet finder, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Nævnet finder det overvejende sandsynligt, at isættelse af en for høj krone regio 6+ kan have afstedkommet symptomer fra tygge-apparatet. Der kan derfor tilkendes erstatning for udgifterne til bidfunktionsundersøgelse og behandling af eventuelle bidfunktions-gener. Behandlingsoverslag skal herefter fremsendes til Codan med henblik på godkendelse, før yderligere behandling iværksættes.

På baggrund af besigtigelsesrapporten fra Regionstandlægenævnet, hvoraf det bl.a. fremgår, at kronen på besigtigelsestidspunktet blev fundet udført fagligt korrekt, er der ikke grundlag for at omgøre kronebehandlingen. Deres gener fra tanden må derfor antages at have andre årsager, evt. rodspidsbetændelse. Der er derfor ikke noget grundlag for at yde erstatning for udgifterne til en ny kronebehandling regio 6+.

Det er Nævnets tandlægefaglige vurdering, at den udførte kronebehandling ikke kan have medført trangstilling af over- og underkæbetænderne samt tvangsføring af underkæben bagud. Det bemærkes hertil, at tidligere regulerede tænder ofte kræver livslang retention med enten bøjle eller skinne. Der er derfor efter gældende lov ikke mulighed for at yde Dem erstatning til en fornyet ortodontisk behandling.