Skip to content

2393-13

Skadetype: Manglende diagnostik - Parodontose
Afgørelsetype: Forsinket diagnose – PFL § 3.1/KEL §21.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Mangelfuld diagnostik - Parodontose

Beskrivelse:

Forsinket diagnostik af paradentose. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Forsinket diagnostik af paradentose. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en 72-årig mand, der regelmæssigt har konsulteret den samme tandlæge for undersøgelse og behandling i perioden fra 1969 til 2011. Ved kontrol den 25. januar 2006 er det indført i journalen, at tanden 2+ skulle observeres, og at der skulle tages røntgen af tanden ved næste besøg. Den 18. december 2008 påpegede patienten, at tanden 2+ havde flyttet sig. Ifølge journalen var årsagen hertil tænder-skæren. Af journalen fra den 13. december 2010 fremgår det igen, at tanden 2+ havde flyttet sig, og der var tale om en krone på tanden. I forbindelse med tandlægeskift i 2011 blev der foretaget måling af tandkødslommerne den 16. maj 2011, som viste, at flere af tænderne havde fordybede tandkødslommer på 5 mm eller derfor. Desuden blev der konstateret rodspidsbetændelse på tanden 2+. Den 15. juli 2011 blev der konstateret en betændelsesudgang på tandkødet ud for tanden 2+. Tanden 2+ blev derfor udtrukket den 19. august 2011 og erstattet med en ætsbro den 2. september 2011.

Patienten søger nu om erstatning for udgifter som følge af mangelfuld behandling.

1. instans afgørelse:

I brev af 9. januar 2013 traf Codan afgørelse om, at der er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om patientforsikring § 1, stk. 1, jf. § 3, stk. 1, og § 2, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt, at patientens tandsæt er angrebet af en langsom udviklende parodontose-lidelse. Røntgenbilleder dokumenterer, at tandsættet var angrebet af parodontose allerede i 1998, men der er først indført notater om parodontoselidelse den 13. december 2010.

Codan fandt derfor, at i perioden hvor patienten har konsulteret tandlægen, er der ikke med systematiske intervaller foretaget dybdemåling af tandkødslommerne med henblik på diagnostik og rettidig behandling af tab af parodontose. Der ses ikke journaliseret tilstrækkelige notater omkring diagnoser, måling af tandkødslommerne eller behand-lingsmæssige overvejelser. Der er ikke journaliseret oplysninger om, at patienten som følge af kost- eller drikkeuvaner, medicinindtagelse, generelle sygdomme eller andet skulle være særligt disponeret for udvikling af parodontose. Der er endvidere ikke indført notater om patientens eventuelle tobaksforbrug og anbefaling af rygestop.

Codan fandt det derfor overvejende sandsynligt, at tanden 2+ kunne være bevaret, hvis rodspidsbetændelse, parodontose og caries var blevet behandlet rettidigt.

Codan fandt dermed ikke, at der er foretaget rettidig diagnostik eller terapeutiske tiltag i overensstemmelse med den bedst mulige behandling under de givne omstændigheder. Patienten er derfor berettiget til erstatning for udgifterne til en udvidet parodontose-behandling med tilhørende tandrodsrensninger. Der skal dog efter sædvanlig praksis sket et fradrag i erstatningen svarende til patientens sparede udgifter til parodontose-behandling igennem de sidste 13 år svarende til 13.000 kr. Hvis parodontosen var diagnosticeret og behandlet rettidigt, ville patienten have haft en udgift på min. 1.000 kr. pr. år.

Codan fandt endvidere, at patienten er berettet til betaling af udgifterne til fjernelse af tanden 2+ samt udgiften til ætsbro.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 9. januar 2013 med den af Codan anførte begrundelse.

 

Fradraget for de sparede udgifter er begrundet i det behov for behandling, som De ville have haft, såfremt behandlingen af Deres paradentose var iværksat rettidigt. Patient-forsikringen dækker alene udgifter, der er en følge af skaden og derfor ikke udgifter, som patienten skulle have afholdt under alle omstændigheder. Det tiltrædes desuden, at fradraget er fastsat til 1.000 kr. pr. år i 13 år, svarende til et fradrag på i alt 13.000 kr.

 

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til Lov om patientforsikring § 1, stk. 1, jf. § 3, stk. 1 og § 2, stk. 1, nr. 1. Endvidere tiltrædes erstatningens størrelse og omfang.

 

For så vidt angår de fremsendte regninger hjemvises disse til Codan med henblik på en vurdering af, om regningerne kan indgå i fradraget på de 13.000 kr.