Skip to content

2852-14

Skadetype: Skade på rod - Rodfraktur
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Andet - Bidfunktionsbehandling

Beskrivelse:

Bidskinnebehandling og efterfølgende rodfraktur. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Bidskinnebehandling og efterfølgende rodfraktur. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

 

Sagen drejer sig om en nu 55-årig kvinde, der den 10. juli 2012 fik en bid-skinne i overkæben. Ved konsultationen den 31. oktober 2012 havde patienten gener fra højre side af overkæben og bidskinnen sad stramt på tænderne. Den 7. november 2012 blev det forsøgt at tilpasse bidskinnen, hvilket blev forsøgt igen den 20. februar 2013. Den 29. august 2013 blev der fremstillet en ny bidskinne. Den 28. november 2013 havde patienten smerter i højre side af overkæben, og det blev konstateret, at tænderne 5+ og 4+ havde tværgående rodfrakturer. Tanden 4+ blev derfor fjernet den 29. november 2013, mens tanden 5+ blev fjernet den 4. december 2013. Tænderne 5+ og 4+ skal derfor nu erstattes med implantater.

Patienten søger derfor om erstatning for udgifterne til tandudtrækningerne, skinne og implantatbehandlingerne. Desuden søges der om godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén.

1. instans afgørelse:

 

I brev af 23. juni 2014 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt på baggrund af det fremlagte journal- og røntgenmateriale, at der ikke er dokumentation for, at rodfrakturerne i tænderne 5+ og 4+ skyldes behandlingen med bidskinne.

I den forbindelse er der lagt vægt på, at der ikke i en naturlig forlængelse af den første behandling med bidskinne er indført notater, der kan sandsynliggøre en fraktur. Først flere måneder efter patienten blev behandlet med en ny bidskinne, kunne der registreres fraktur af tænderne 5+ og 4+.

Codan fandt derfor, at årsagen til den opståede rodfraktur må søges i det forhold, at tænderne havde tynde gracile rødder, og patienten led af tænderskæren. Det var netop årsagen til, at patienten skulle behandles med bidskinne og dermed med en bestående disposition for slid og frakturer.

Derudover fandt Codan, at det ikke er sjældent, at netop små kindtænder i overkæben frakturer. Der er derfor ikke sket en skade omfattet af loven.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 23. juni 2014.

Nævnet finder det ikke overvejende sandsynligt, at rodfrakturen på tanden 4+ er forårsaget af den udførte behandling med bidskinne. Tanden 4+ mistes derfor ikke som følge af den udførte behandling eller mangel på samme.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

For så vidt angår tanden 5+ finder nævnet, at røntgen den 12. december 2013 ikke viser fraktur af tanden, ligesom en besigtigelse af tanden heller ikke viser fraktur. Hvis De ønsker, at der skal tages stilling til, hvorvidt der er sket en erstatningsberettigende skade ved udtrækning af tanden 5+, skal der indgives en ny skadeanmeldelse til Tandlæge-foreningens Patientforsikring.