Skip to content

2813-14

Skadetype: Varia - Behandling eller fjernelse af forkert tand
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af anden tand end planlagt. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Operativ fjernelse af anden tand end planlagt. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 47-årig kvinde, der blev undersøgt på sygehuset den 3. april 2013 efter henvisning fra egen tandlæge på grund af kæbeledsproblemer. Ifølge journalen herfra blev der bl.a. konstateret generel paradentose af middel til svær grad, og at der ved tanden +7 sås totalt tab af fæste. Patienten blev tilbagevist til egen tandlæge for udtrækning af tanden +7. Ifølge medbragt skrivelse ønskes udtrækning af tanden 7+. Ifølge journalen fra den 9. april 2013 havde patienten været på sygehuset og fået at vide, at tanden +7 skal trækkes ud. Den 24. april 2013 blev tanden 7+ trukket ud, og det noteres, at patientens mand efterstående oplyser, at der var smerter i venstre side, hvorfor han var uforstående over for, at tanden 7+ blev trukket ud. Der blev henvist til sygehuset. Den 25. april 2013 blev det noteret i journalen fra sygehuset, at det beklages, at der ved en fejl er skrevet tanden 7+ i stedet for tanden +7 på trods af, at smertetilstanden var beskrevet i venstre side. Sygehuset afviser et erstatningsansvar, da tanden 7+ ikke blev trukket ud på sygehuset.

Patienten søger nu om erstatning for den tand, som hun har mistet, svie og smerte, fantomsmerter og efterfølgende psykisk overlast.

1. instans afgørelse:

I brev af 11. juni 2014 traf Codan afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt, at røntgen viser, at tanden 7+ var belastet af fæstetab på ca. 50%, ligesom der generelt var betydeligt fæstetab som følge af parodontose.

Codan fandt videre, at skaden i form af tab af tanden 7+ med overvejende sandsynlighed er en følge af den udførte operation, hvor den forkerte tand er blevet fjernet. Bedst mulig behandling havde indebåret, at indikationen for at trække tanden 7+ ud, i dette tilfælde totaltab af tandbærende knogle, var til stede før tandudtrækningen, hvorved fjernelse af den forkerte tand kunne være undgået.

Codan fandt dermed, at behandlingen ikke har været bedst mulig under de givne omstændigheder.

Codan fandt herefter, at tabet af tanden 7+ ikke kan erstattes ved behandling. Tabet af tanden 7+ godtgøres derfor efter sædvane med 2.500 kr.

Codan fandt videre, at sygeperioden ikke er blevet forlænget som følge af patientskaden. Patienten har dog i anmeldelsen oplyst, at hun har lidt af fantomsmerter samt psykisk overlast og derved haft gener i et ikke uvæsentligt omfang. På den baggrund fandt Codan, at patienten er berettiget til skønsmæssig godtgørelse for svie og smerte svarende til 1.295 kr. Godtgørelsen forrentes fra den 27. februar 2014, hvorfor rentebeløbet udgør 35.10 kr.

I øvrigt fandt Codan ikke, at patienten er berettiget til yderligere godtgørelse og/eller erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 11. juni 2014 med den af Codan anførte begrundelse. 

Nævnet finder ikke, at der kan tilkendes erstatning med implantat regio 7+, idet der kun er delvis sammenbid med modstående tand og dermed ingen reel tyggefunktion ved tanden.   

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse i sin helhed, inkl. erstatningens størrelse.