Skip to content

2841-14

Skadetype: Nerveskade - N.Mandibularis
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Nerveskade efter udtrækning af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Nerveskade efter udtrækning af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 32-årig kvinde, der fik trukket tanden 8- ud den 15. januar 2013 i forbindelse med en større tandsanering. Ifølge journalen blev tandudtræk-ningen af 8- opfattet som ukompliceret. Den 16. januar 2013 henvendte patienten sig hos tandlægen, da hun stadig følte sig bedøvet i underlæben. Ifølge journalen informer-ede tandlægen patienten om, at der var sket en skade på nerven, og at hun blev nødt til at se tiden an. Den 22. januar 2013 blev der konstateret pæn heling omkring tanden 8-, men patienten oplevede stadig en bedøvende fornemmelse i højre underlæbe. Den 27. marts 2013 oplyste patienten til tandlægen, at det var blevet værre med føleforstyrrel-serne, og at der nu var smerter, når underlæben blev berørt. Tandlægen fandt, at dette var mulige tegn på bedring, da patienten nu kunne mærke noget i højre side af under-læben.

Patienten søger nu om godtgørelse for føleforstyrrelsen i højre underkæbe.

1. instans afgørelse:

I brev af 24. juni 2014 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til 82.176,72 kr. i erstatning og godtgørelse.

Codan fandt på baggrund af den objektive undersøgelse og de beskrevne subjektive, at patienten er berettiget til en godtgørelse for varigt mén på 10% som følge af skaden i form af føleforstyrrelser i højre side af underkæben jf. Arbejdsskadesstyrelsens méntabel punkt A.1.4.1.

Codan har i den forbindelse lagt til grund, at den foretagne neurosensoriske under-søgelse viser en sumscore på 13 point i forhold til den raske side 21 point. Desuden fremgår det af journalen, at objektivt er patientens evne til to-punktsdiskrimination nedsat og protektiv reaktion på smertestimuli er bevaret. Endvidere har patienten sovende fornemmelse i underlæben og berøring og kuldepåvirkning kan udløse smerte-jag. Patienten har besvær med at drikke normalt og anvender derfor sugerør og finder, at generne ved berøring er det mest generende. Når det blæser en smule forstærkes smerterne, og patienten kan ikke mærke, hvis hun har spildt på hagen.

Patienten er herefter berettiget til 81.750 kr. i godtgørelse for varigt mén.

Herudover er patienten berettiget til at få dækket sine kørselsudgifter til den neurosensoriske undersøgelse på i alt 426,72 kr.

Codan fandt i øvrigt ikke, at patienten var berettiget til yderligere erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 24. juni 2014 med den af Codan anførte begrundelse. 

Efter Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige følefor-styrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén.

Nævnet finder ikke grundlag for at fravige Arbejdsskadestyrelsens méntabel og fastsætte en højere méngrad i forhold til den i tabellen angivende maksimumprocent.

I det øvrige tiltrædes erstatningens størrelse og omfang.