Skip to content

2729-14

Skadetype: Skade på krone - Tandfraktur
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Stiftudboring - Rodstift

Beskrivelse:

Behandling med stift og efterfølgende fraktur og tab af tand. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Behandling med stift og efterfølgende fraktur og tab af tand. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 49-årig kvinde, der den 14. november 1996 fik rodbehandlet tanden 6- på grund af symptomer på en revne. Ifølge journalen fra den 11. marts 1997 blev patienten forberedt på behovet for en kirurgisk rodbehandling, fordi tanden 6- var øm. Den 11. juni 1999 blev patienten henvist til en specialist for en kirurg-isk rodbehandling på grund af rodspidsbetændelse på den bagest rodkomponent. Den kirurgiske rodbehandling blev foretaget den 5. juli 1999. Den 29. januar 2003 var tanden 6- flækket, og røntgen taget samme dag beskrives med intet abnormt. Den 31. marts 2003 blev der cementeret en krone på tanden 6-. Den 8. november 2011 henvendte patienten sig akut på grund af ømhed i højre side af underkæben. Det blev taget røntgen, som viste intet abnormt. Det blev derfor konkluderet, at patienten havde symptomer på grund af tænderskæren eller tandpres. Den 14. maj 2012 henvendte patienten sig igen akut på grund af smerter, nedsat gabeevne og summende fornemmelse i venstre sides tyggemuskel. Der blev anbefalet bideskinne, som ville kunne afhjælpe overbelastning af tyggemusklerne. Der blev derfor lavet en bidskinne den 5. juni 2012, som ifølge journal-notat fra den 21. juni 2012 tog symptomerne. Den 9. oktober 2013 havde patienten murren fra tænderne 7- og 6-. Ifølge journalen viste røntgen betændelsestegn ud for stiftenden i den bageste rod. 

Patienten søger nu om erstatning til en ny tand, da hun står til at miste tanden 6- på grund af en skævboring.

1. instans afgørelse:

I brev af 10. april 2014 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om patientforsikring § 1, stk. 1.

Codan fandt, at alle røntgenoptagelser før den 9. oktober 2013 viser fuldstændige normale forhold om den bageste rod.

Codan fandt derfor, at der ikke er tegn på, at der skulle være sket en skævboring i forbindelse med stiftindsættelsen den 14. november 1996.

Codan fandt videre, at røntgenbilledet fra den 9. oktober 2013 viser, at den bageste rod er revnet. Dette er efter Codans vurdering en følge af den oprindelige revne, som nødvendiggjorde rodbehandling af tanden i 1996, der nu er forværret af den kraftige overbelastning af tænder og tyggeapparatet i øvrigt.

Codan fandt herefter, at tabet af tanden 6- skyldes patientens grundlidelse i form af frakturdannelse samt tænderskæren med overbelastning til følge og ikke den udførte tandbehandling.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 10. april 2014 med den af Codan anførte begrundelse.  

Nævnet finder det overvejende sandsynligt, at der ikke er sket en skævboring ved isættelse af stiften i tanden 6- i 1996, idet der ikke på røntgenbillede ses tegn herpå, og da der ikke tidligere er opstået betændelse ved rodspidsen. Tabet af tanden 6- har derfor årsag i grundlidelsen fraktur som følge af den oprindelige svækkelse af tanden ved caries og rodspidsbetændelse.

Nævnet tiltræder således Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om patientforsikring § 1, stk. 1.