Skip to content

2574-13

Skadetype: Nerveskade
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Nerveskade efter operativ fjernelse af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén og aldersreduktion. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Nerveskade efter operativ fjernelse af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén og aldersreduktion. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 51-årig mand, der fik fjernet tanden 8- operativt den 29. maj 2009. Operationsbeskrivelsen skildrer knoglefjernelse over tandkronen, bag tanden og på kindsiden af tanden. Tanden blev delt og umiddelbart fjernet uden komplikationer. Ifølge beskrivelsen blev patienten informeret om relevante risici og herunder såvel temporær som permanent påvirkning svarende til nervus alveolaris inf. Efterfølgende har patienten været følelsesløs på hagen, tandkød og tænderne i højre side af undermunden.

Patienten søger derfor om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 23. oktober 2013 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til 59.138 kr. i erstatning samt renter heraf på 2.053 kr. og transportgodtgørelse på i alt 122,69 kr., i alt 61.313 kr.

Codan fandt på baggrund af den objektive undersøgelse og de beskrevne subjektive gener, at patienten er berettiget til en godtgørelse for varigt mén på 8% som følge af skaden i form af ændret føleevne svarende til underlæbens følenerves udbredelsesområde jf. Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1.

Codan har i den forbindelse lagt vægt på, at den foretagne neurosensoriske undersøgelse viser en sumscore på 7 point i forhold til den raske side 21 point. Endvidere er der 2 punkts diskriminationsevne i højre side. På baggrund af denne undersøgelse konkluderes det, at patienten har ændret følsomhed svarende til nedsat/ manglende føleevne svarende til læbe, hage og tandkød i højre side. Desuden har patienten beskrevet sine gener som en manglende evne til at føle savlen og føde på højre underlæbe. Patienten oplever konstant snurren og prikken i området og periodisk forøget følsomhed ved berøring, og er moderat til kraftigt berørt af generne.

Codan fandt videre, at der skal foretages aldersreduktion i erstatningen fra tidspunktet, hvor patienten fyldte 39 år og frem til skadestidspunktet. Aldersreduktionen udgør 5.142,40 kr., hvorfor den endelige méngodtgørelse herefter udgør 59.138 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 23. oktober 2013 med den af Codan anførte begrundelse.

Efter Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige følefor-styrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén. På grundlag af resultatet af den neurosensoriske undersøgelse er udgangspunktet, at méngraden fastsættes til 5%. Nævnet er enig med Codan i, at de beskrevne gener har en sådan karakter og omfang, at dette udgangspunkt kan fraviges, således at méngraden forhøjes til 8%. En méngrad på 10% vil normalt forudsætte, at den neurosensoriske undersøgelse viser en højere grad af følenedsættelse, end tilfældet er her.

For så vidt angår den foretagne aldersreduktion følger det af § 4, stk. 2 i erstatningsansvarsloven, at der skal foretages reduktion i godtgørelsen for varigt mén beregnet fra tidspunktet, hvor patienten fyldte 39 år og frem til skadestidspunktet. Der er derfor ikke mulighed for at fravige dette lovkrav.

I øvrigt tiltrædes erstatningens størrelse og omfang.