Skip to content

2488-13

Skadetype: Skade på krone
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Tandbevarende behandling

Beskrivelse:

Manglende placering af bidklods medførte løse tænder, der faldt ud og måtte sættes på plads igen. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Manglende placering af bidklods medførte løse tænder, der faldt ud og måtte sættes på plads igen. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 20-årig mand, hvor der den 1. marts 2012 blev forsøgt at foretage undersøgelse uden fuldbedøvelse. Ifølge journalen oplyste patientens forældre, at patientens tunge og/eller kind ikke måtte komme ind mellem tænderne, da han blot vil vide til uden at registrere, hvad der bides i. den 5. juni 2012 blev der konstateret tandsten i hele tandsættet, og ifølge journalen blev patienten udelukkende ernæret ved sondemad. Der blev påbegyndt tandrensning under anvendelse af fingertut, som blev anbragt ved fortænderne samt forsøgt anbragt ved de store kindtænder. Ifølge journalen var der et enormt tryk på fingertutten, og patienten bed så kraftigt sammen, at tænderne 2+ og 1+ blev bidt helt ud samtidig med, at der blev observeret for brud af den læbevendende knoglelamel. Tænderne 2+ og 1+ blev forsat sat på plads, og det fremgår i den forbindelse, at der var kraftig svælg reflex og stor spytsekretion samt ufrivillige bevægelser af underkæben med kraftigt sammenbid. Det blev forsøgt at fixere tænderne 2+ og 1+, men dette var ikke muligt på grund af spytflod, blødning samt kraftigt bid. Tænderne blev derfor taget ud igen og lagt i fysiologisk saltvand. Endvidere blev der tilbudt tid til isætning af tænderne i fuldbedøvelse på Viborg Sygehus den 6. juni 2012. Efterfølgende blev tænderne 2+ og 1+ rodbehandlet og reimplantateret. Ved kontrol den 2. juli 2012 i fuldbedøvelse blev der konstateret pæne forhold ved slimhinderne og ingen tegn på betændelsestilstande. Tænderne var fastsiddende og røntgen viste normale rodhindeforhold og ingen tegn på rodspidsbetændelser. Endvidere oplyste patientens mor, at der ikke havde været tegn på ubehag/ smerter fra tænderne 2+ og 1+, at fødeindtagelsen sker via mavesonde og at patienten aldrig vil få mulighed for at bide i noget.

Der søges nu om erstatning for, at de to fortænder blev trykket løse og helt faldt.

1. instans afgørelse:

I brev af 22. maj 2013 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1- 4.

Codan fandt, at behandlingen den 5. juni 2012 er udført i overensstemmelse med, hvad der efter tandlægefaglig videnskab og erfaring har været det bedst mulige i den givne situation. Behandlingen har således været i overensstemmelse med bedste specialist-standard på det pågældende område.

Codan fandt tilsvarende ikke, at der er tale om en skade som følge af en apparaturfejl eller at en alternativ behandlingsmetode kunne være anvendt.

Codan fandt videre, at patientens generelle helbredstilstand og psykiske konstitution i almindelighed har haft væsentlig indflydelse på komplikationen. Alvorligheden af grundlidelse ville ubehandlet kunne have medført betydeligt tandtab. I den forbindelse vurderede Codan, at patientens generelle tilstand har medført, at patienten ikke må få mulighed for at bide i noget, men da det var nødvendigt at foretage undersøgelse af tænder og mundhule samt foretage tandrensning, må den opståede komplikation tåles.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 22. maj 2013, som anført nedenfor.

Nævnet finder, at bedst mulig behandling havde tilsagt, at der i forbindelse med tandrensningen var blevet placeret en bidklods mellem kindtænderne. Hvis denne behandling var blevet udført, ville tænderne 2,1+ med overvejende sandsynlighed ikke have blevet løse og faldet ud.

Nævnet finder imidlertid, at der ikke på nuværende tidspunkt er grundlag for at tilkende erstatning/ godtgørelse i henhold til lov om erstatningsansvar, idet tænderne igen er fastsiddende. Hvis der senere måtte opstå behov for behandling af tænderne som følge af skaden, skal dokumentation herfor fremsendes til Codan med henblik på godkendelse, før behandlingen påbegyndes.

Nævnet finder således, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.