Skip to content

2249-12

Skadetype: Nerveskade - N.Buccalis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Nerveskade efter udtrækning af tand og rodspidsbetændelse. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Nerveskade efter udtrækning af tand og rodspidsbetændelse. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 39-årig kvinde, der konsulterede tandlægen d. 8. februar 2007 på grund af voldsomme smerter i højre side af overkæben. Det var imidlertid vanskeligt at finde smerternes udgangspunkt, men da der var dyb caries i 7+, ansås smerterne at stamme herfra, og tanden blev trukket ud d. 9. februar 2007. I forbindelse med tandudtrækningen var der ingen kommunikation til kæbehulen. Efterfølgende var der fortsat smerter og efter et par dage opstod der føleforstyrrelser i højre sides overkæbe den 13. februar 2007ledsaget af tilstoppet næse med dårlig smag og lugt. Der blev behandlet med penicillin uden nævneværdig effekt, hvorfor ørelæge blev konsulteret. Efter skylning af ildelugten kæbehule også der en vis bedring af symptomerne. Der var dog fortsat symptomer, og d. 8. marts 2007 blev der konstateret rodspidsbetændelse på 6+, som blev foreslået fjernet, hvis symptomerne ikke ophørte. Først den 2. januar 2008 var ifølge journalen igen symptomer fra tanden 6+. Der blev ordineret antibiotika, og patienten blev henvist til specialist for behandling af 6+. Den 3. januar 2008 blev tanden 6+ trukket ud hos specialtandlægen, da det ikke var muligt at bevare tanden. Ifølge patientens oplysninger forsvandt smerterne herefter, og ifølge journalnotat fra den 16. juni 2009 var der ikke længere smerter, men føleforstyrrelserne bestod. 

Patienten søger nu om godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 10. april 2012 traf Codan afgørelse om, at patienten ikke er berettiget til erstatning.

Codan fandt bl.a., at patienten ikke var berettiget til godtgørelse for varigt mén, da patienten ikke er blevet påført et varigt mén på 5% eller derover som følge af skaden.

Codan har i den forbindelse lagt vægt på, at den foretagne neurosensoriske undersøgelse viser en sumscore på 19 point i forhold til den raske side 21 point. Som følge heraf foreligger der ikke et objektivt grundlag for at anse betingelsen for væsentlige føleforstyrrelser for opfyldt.

Der er ved undersøgelsen beskrevet ubehagsfølelse og paræstesi ved berøring i højre side af ansigtet, hvilket bekræftes af patientens kommentarer i mail af 10. februar 2012, hvor det også anføres, at patienten har problemer med højre øje med trækninger ved dette og sløret syn.

Codan fandt imidlertid, at det ikke er tilstrækkelig, at patienten oplever føleforstyrrelserne som væsentlige, og patientens subjektive beskrivelse alene er derfor ikke nok til, at kravet om væsentlige varige føleforstyrrelser kan anses for opfyldt.

Codan fandt endvidere, at der ikke kan antages at være årsagssammenhæng mellem den anerkendte skade og evt. påvirkning af patientens højre øje.

I øvrigt fandt Codan ikke, at patienten var berettiget til anden godtgørelse og/ eller erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 10. april 2012, som anført nedenfor. 

På grundlag af de foreliggende lægelige undersøgelser finder Tandskadeankenævnet, at der, navnlig under hensyntagen til beskadigelsen af nervus buccalis, skønsmæssigt kan tilkendes patienten en godtgørelse for varigt mén på 5%. Sagen hjemvises derfor til Codan med henblik på endelig opgørelse af godtgørelsens størrelse.

For så vidt angår det rejste spørgsmål om udtrækning af tanden 7+ bemærkes, at dette ikke er omfattet af den afgørelse, som Codan har truffet. Nævnet har derfor ikke taget dette spørgsmål under behandling.