Skip to content

2591-13

Skadetype: Ingen skade / afvisning
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Rodbehandling

Beskrivelse:

Rodbehandling og efterfølgende tab af tand. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Rodbehandling og efterfølgende tab af tand. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 50-årig mand, der den 2. juni 2009 havde tandpine i tanden -6, som var restaureret med krone. Der blev derfor påbegyndt rodbehandling af tanden, men det var ikke muligt at lokalisere den fremad mod tungen beliggende rodkanal. Den 5. juni 2009 blev der på ny gjort et forsøg på at lokalisere den tungevendende rodkanal, men uden held. Der blev i øvrigt foretaget mekanisk udrensning af de to øvrige rodkanaler. I forbindelse med behandlingen faldt kronen af. Den 10. juni 2012 blev der igen forsøgt at lokalisere den tungevendende rodkanal, men denne kunne ikke forceres. Den 18. juni 2009 blev rodbehandlingen afsluttet i to rodkanaler, og patienten blev informeret herom, og at dette kunne medføre komplikationer. Den 14. oktober 2009 var der opstået murren i tanden, og der blev ordineret behandling med antibiotikum. Desuden blev patienten informeret om, at tanden eventuelt måtte fjernes. Af journal fra anden tandlæge fremgår det den 4. marts 2013, at patienten oplevede symptomer fra tanden 6-, og blev derfor henvist til behandling hos tredje tandlæge.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til en ny tand.

1. instans afgørelse:

I brev af 4. november 2013 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at det fremgår af materialet, herunder røntgenbillede dateret den 18. juni 2009, at rodbehandlingen blev udført bedst muligt under de givne forhold. Det var ikke muligt at lokalisere/ forcere den fremad-mod tungen vendende rodkanal, idet den var tilkalket. Kronen, som tanden var restaureret med, afmonteredes for at skaffe bedre overblik, men det var fortsat ikke muligt at lokalisere/ forcere rodkanal.

Codan fandt videre, at forkalkningen er sket som følge af den påvirkning, som tanden er ude for, når der opstår hul i den og der bliver boret i den. Forkalkningen er dermed en følge af grundlidelsen caries.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 4. november 2013 med den en af Codan anførte begrundelse.  

Nævnet finder, at røntgenbillede fra den 5. juni 2009 viser, at tanden -6 allerede forud for den udførte rodbehandling var en svækket tand som følge af grundlidelsen caries og rodspidsbetændelse. Den nu nødvendige behandling har derfor årsag i tandens grundlidelse caries og rodspidsbetændelse og ikke den tidligere udførte rodbehandling.

I øvrigt bemærkes det, at rodbehandlingen udført i 2009 blev udført bedst muligt under de givne omstændigheder.

Nævnet tiltræder således Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.