Skip to content

2979-14

Skadetype: Ingen skade / afvisning
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Rodbehandling - Rodfyldning

Beskrivelse:

Rodbehandling og efterfølgende opstået hjerneabsces. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Rodbehandling og efterfølgende opstået hjerneabsces. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 39-årig mand, der den 7. marts 2011 ved hjælp af røntgen fik diagnosticeret rodspidsbetændelse på tanden +2. Tanden +2 blev derfor rodbehandlet den 24. marts 2011. Den 25. marts 2013 henvendte patienten sig med en knækket tand +2. Røntgen viste rodspidsbetændelse, hvorfor rodbehandlingen skulle laves om. Denne behandling blev afsluttet den 23. april 2013, hvor der på røntgen konstateres overskud af rodfyldningsmateriale for enden af roden. Der blev herefter fremstillet en plastkrone på tanden +2 den 1. maj 2013, og patienten blev i den forbindelse anbefalet at få fremstillet en keramikkrone i stedet for på et senere tidspunkt. Ifølge patienten faldt han om med krampeanfald og var ikke kontaktbar i 45 minutter den 9. juli 2013 på en ferie. Patienten blev derfor indlagt på et hospital, hvor der blev foretaget CT- og MR scanninger. Ifølge journalen fra et dansk hospital gav scanningen mistanke om hjernetumor. Den 22. juli 2013 blev patienten indlagt akut med bevidsthedsændringer samt problemer med at styre venstre side af kroppen. Der blev foretaget CT-scanning, der gav mistanke om en betændelsesproces i hjerne. Der blev derfor den 23. juli 2013 foretaget en operation med udtrækning af betændelse fra hjernevævet. Patienten blev i den forbindelse overført til anden afdeling, hvor han blev behandlet med højdosis antibiotika. Dyrkning med typebestemmelse af bakterier fra betændelsen viste blandt andet bakterier hørende til mundhulen, halsen samt luftvejene. Den 25. juli 2014 blev patienten undersøgt på hospitalet for at finde årsagen til hjerneabscessen. Der blev ikke fundet kliniske tegn på betændelse i mundhulen. Tanden +2 blev konstateret knækket, og der blev taget røntgen, som viste, at tænderne 7+,+2 og +4 var rodbehandlet. Det blev konstateret et overskud af rodfyldningsmaterialet for enden af roden på tanden +2 samt en mindre opløsning af knoglen rundt om fyldningsoverskuddet. Ifølge journalen kunne man ikke udtale sig om, hvorvidt processen ved spidsen af roden var et udtryk for heling efter en nylig rodbehandling, eller om det var en betændelsesgivende proces. Desuden kunne det ikke bekræftes, om tanden +2 var årsagen til hjerneabscessen og man lod det være op til anden afdeling at tage stilling til, om tanden +2 skulle fjernes. Den 30. juli 2013 blev tanden +2, fyldningsoverskuddet samt lidt restevæv efter tidligere rodbetændelse fjernet.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne som følge af ikke korrekt udført behand-ling, øvrige udgifter samt godtgørelse for svie og smerte for langtidssygemeldingen.

1. instans afgørelse:

 

I brev af 12. november 2014 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at det fremgår af sagen, at patienten er blevet behandlet for en hjerne-absces, og at der i den forbindelse er foretaget dyrkning og identifikation af betændelsen. Det har vist sig at være almindeligt forekommende bakterier forekommende i mund-hulen, svælget og luftvejene.

Codan fandt derfor, at der ikke er kliniske fund, der støtter en akut/aktiv infektion svarende til tanden +2.

Codan oplyste videre, at bakterier i blodbanen er almindeligt forekommende. Således kan der konstateres mundhulebakterier i blodet efter almindelige procedurer så som tand-børstning, tygning samt brug af tandtråd. Årsagen til hjerne-abscesser skyldes oftest infektioner i bihulerne, pandehulen, øjen- og næseregionen.

Codan fandt videre, at røntgenoptagelse af tanden +2 viser et fyldningsoverskud for enden af roden.

Codan fandt i den forbindelse, at dette fyldningsoverskud ikke kan have igangsat en infektion, der har bredt sig til hjernen. Det betændelsesvæv, der sidder omkring en rod ved rodspidsbetændelse på en rodbehandlet tand med en tæt rodfyldning, er oftest uden mikroorganismer, da disse går til grunde på grund af områdets/ kroppens generelle infektionsforsvar.

Codan fandt det således ikke dokumenteret eller sandsynliggjort, at der er en sammen-hæng mellem den tidligere rodbehandlede tand +2 og patientens opståede hjerne-absces. Der er dermed ikke sket en skade som følge af den udførte behandling, og patienten er ikke berettiget til erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 12. november 2014 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder at ud fra de foreliggende oplysninger, herunder det tidsmæssige forløb,    er det ikke overvejende sandsynligt, at den opståede hjerneabsces er en følge af behandlingen af tanden +2.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.