Skip to content

2988-15

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Nerveskade efter operativ fjernelse af visdomstand og behov for bidskinne. Behovet for bidskinne er ikke en følge af den udførte behandling. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Nerveskade efter operativ fjernelse af visdomstand og behov for bidskinne. Behovet for bidskinne er ikke en følge af den udførte behandling. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 26-årig kvinde, der den 3. december 2012 havde smerter og ømhed fra visdomstanden 8-. Der blev derfor oprenset, hvilket medførte en bedring. Den 13. december 2013 blev tanden 8+ trukket ud, mens tanden 8- blev fjernet operativt. I forbindelse hermed blev der anvendt Xyloplyin som lokalbedøvelse. Ved kontrol den 21. december 2012 havde patienten stadig mange smerter fra regio 8-, som tillige var meget palpationsøm. Desuden sås der rødme og hævelse. Der blev derfor udskrevet Vepicombin mod infektion. Den 2. april 2013 klagede patienten over snurren i tungen efter operationen og højre tungerand og oralt på gingiva var ekstremt følsom. Det prikkede og gjorde ondt.

Patienten søger nu om godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 11. november 2014 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til 65.400 kr. i godtgørelse for varigt mén.

Codan fandt på baggrund af den objektive undersøgelse og de beskrevne subjektive gener, at patienten er berettiget til en godtgørelse for varigt mén på 8% som følge af skaden i form af føleforstyrrelse jf. Arbejdsskadestyrelsens méntabel.

Codan har i den forbindelse lagt vægt på, at der er føleforstyrrelser svarende til tungenerven i højre side. Objektivt er der beskrevet overfølsomhed og subjektivt har patienten beskrevet sin gener til den neurosensoriske undersøgelse som dels vanskeligheder ved tygning. Endvidere fremgår det af undersøgelsen, at patienten nemt kommer til at bide sig i tungen og konstant føler, at der er tyggegummi i tungen, hvilket også giver en let påvirkning af talen.

Codan fandt ikke, at regningen vedrørende en hård bidskinne kan godkendes, da der ikke er nogen faglig indikation for, at en bidskinne vil afhjælpe patientens ubehagsgener opstået i forbindelse med den anerkendte skade. Endvidere er det vurderingen, at patientens gener ikke har årsag i den anerkendte skade, men at behovet for dette, har årsag i andre forhold, herunder patientens grundlidelse bruxisme.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 11. november 2014 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder, at patientens tænderskæren og et deraf følgende behov for bidskinne ikke med overvejende sandsynlig er en følge af den udførte tandbehandling, men er en kendt bivirkning ved indtagelse af antidepressiv medicin, herunder præparatet Cipralex.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om erstatningens størrelse og omfang.