Skip to content

3021-15

Skadetype: Manglende diagnostik - Caries
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Mangelfuld diagnostik - Caries

Beskrivelse:

Forsinket diagnostik og behandling af caries. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Forsinket diagnostik og behandling af caries. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 79-årig kvinde, der den 14. marts 2011 fik indledt rodbehandling af tanden +3, som blev rodfyldt samme dag. I forlængelse heraf, blev der indsat en rodstift, og tanden +3 blev opbygget i plast som fortsat fundament for broen regio +3 til +6. Patienten henvendte sig med gener fra tanden +6 den 22. juni 2011, hvor der blev konstateret rodspidsbetændelse ved tanden +8. Der blev derfor ordineret penicillin. Den 26. september 2011 blev tanden +3 behandlet med en ny fyldning. Desuden blev det noteret i journalen, at ”problematikken” omkring tanden +2 og broen +3 til +6 skulle drøftes ved næste undersøgelse. Den 15. marts 2012 blev der aftalt behandling med ny bro regio +3 til +6. Ifølge journalen var der stadig smerter og ubehagsgener i maj og juni 2012. Den 23. august 2013 blev der gennemført en nærmere udredning af tænder og kæber på kæbekirurgisk afdeling. Det blev i den forbindelse konkluderet, at der var betændelse på rodspidsen af tanden +6 og muligvis -5 samt registreret caries i tanden +3. Der blev derfor den 4. september 2013 gennemført en behandling med udtagning af tænderne +3 og +6 samt erstatning herfor med en delprotese.

Patienten søger nu om erstatning for fjernelse af 4-5 tænder samt for transport og medicinudgifter som følge af skaden. Desuden ønskes erstatning for sygedage.

1. instans afgørelse:

I brev af 17. november 2014 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at røntgen dateret den 7. marts 2011 viser et stort angreb af caries i tanden +3. I den forbindelse vurderes det, at opløsningen af tandsubstans er omfattende og involverer tandroden samt går under tandkød og knoglekant. Røntgen godtgør dermed, at tanden +3 allerede på dette tidspunkt havde en ringe prognose.

Codan fandt videre, at røntgen dateret den 22. juni 2011 viser tanden +6 rodfyldt med totalt betændelse omkring tanden +6’s ene rod.

Codan fandt derfor, at tænderne +3 og +6 allerede inden behandlingen blev indledt havde en ringe prognose og var modne til udtrækning. Dette dokumenteres af røntgen og selve behandlingsforløbet. Tænderne +3 og +6 mistes derfor som følge af grundlidelserne, herunder caries ved tanden +3 samt rodspidsbetændelse ved tanden +6.

Codan fandt dermed, at der ikke er sket en forringelse af patientens tandstatus som følge af den udførte behandling. Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet finder, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 21, stil 1 og § 20, stk. 1, nr. 1, og ændrer derfor Codans afgørelse af 17. november 2014, som anført nedenfor.

Nævnet finder, at røntgenbillederne fra den 21. april 2008 og den 15. december 2009 viser caries i tanden +3, som ikke blev diagnosticeret og behandlet rettidigt. Tanden +3 mistes derfor med overvejende sandsynlighed som følge heraf. Der kan derfor tilkendes erstatning for udgifterne til den skadesudbedrede behandling regio +3. Behandlingsoverslag skal derfor fremsendes til Codan med henblik på godkendelse samt fastsættelse af et eventuelt fradrag, før behandlingen påbegyndes.

For så vidt angår tanden +6 finder nævnet, at denne mistes som følge af grundlidelserne caries og rodspidsbetændelse og ikke som følge af den udførte tandbehandling eller mangel på samme.

For en god ordens skyld skal det bemærkes, at rodspidsbetændelse behandles ved en rodbehandling.