Skip to content

3155-15

Skadetype: Nerveskade - Andre nerver
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Nerveskader efter udtrækning af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Nerveskader efter udtrækning af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 52-årig mand, der den 17. april 2013 fik fjernet visdomstanden -8 ved et kirurgisk indgreb på grund af gentagne tilfælde af infektion. Som bedøvelse blev der anvendt 9 ml. af bedøvelsesmidlet Xyloplyin adrenalin. Tanden blev herefter delt, og krone samt rødder blev fjernet enkeltvis. Den 17. juli 2013 blev det noteret i journalen, at patienten stadig var følelsesløs i venstre side af underlæben og kind.

Patienten søger nu om erstatning for sine efterfølgende gener i form af mistet følelse i venstre side af ansigtet, mistet smagssans samt problemer med at holde på mundvand. Desuden har patienten haft 5 sygedage.

1. instans afgørelse:

I brev af 7. oktober 2015 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til 88.644 kr. i godtgørelse samt renter heraf på 565,35 kr.

Codan fandt, at patientens føleforstyrrelser kan karakterises som værende væsentlige.

I den forbindelse har Codan lagt vægt på, at den foretagne neurosensoriske undersøgelse viser, at der er sket påvirkning af læbetandnerven, kindnerven og tungenerven alle i venstre side. Ved den neurosensoriske undersøgelse angiver patienten på en VAS skala fra 0 til 10, hvilken påvirkning føleforstyrrelsen har på hans sensibilitet i det berørte område, samt hvilken indvirkning føleforstyrrelsen har på hans livskvalitet i forbindelse med hans privat- og arbejdsliv. Patienten angiver sit sensibilitetstab til VAS=7, hvor O er normal sensibilitet og 10 er ingen sensibilitet. Patienten angiver føleforstyrrelsens påvirkning af hans livskvalitet i forbindelse med privatlivet til VAS=9, hvor 0 er ingen betydning og 10 er altoverskyggende betydning. Patienten angiver føleforstyrrelsens påvirkning af hans livskvalitet i forbindelse arbejdslivet til VAS=9.  Ved den neurosensoriske undersøgelse konstateres der et funktionstab svarende til nedsat følsomhed. Det konstateres desuden, at patienten oplever neurogent ubehag i form af sovende, snurrende og prikkende fornemmelse. Ved sensibilitetstesten konstateres der, at patienten har svær nedsat følsomhed. Patienten har også problemer med at styre mundvandet.

Patienten er derfor som udgangspunkt berettiget til et mén på 10% jf. Arbejdsskade-styrelsens méntabel pkt. A.1.4.2.

Af spørgeskemaet udfyldt af patienten fremgår det desuden, at patienten meget tit har følt, at hans udseende har været påvirket af skaden, at hans helbred har været forværret, og at hans liv i almindelighed har været mindre tilfredsstillende.

Codan fandt derfor på baggrund af patientens subjektive beskrivelse, at hans gener berettiger til en forhøjelse af méngraden til 12%. 

Den endelige méngodtgørelse udgør efter aldersreduktion herefter i alt 88.644 kr. samt renter heraf på i alt 565,35 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 7. oktober 2015 med den af Codan anførte begrundelse.

Efter Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.2. vurderes væsentlige

føleforstyrrelser som følge af nerveskader som den foreliggende til 10-15% mén.

Med udgangspunkt i den neurosensoriske undersøgelse, der viser en betydelig følenedsættelse, samt de beskrevne gener er nævnet enig med Codan i, at méngraden skal fastsættes til 12%. Det bemærkes, at der ved denne afgørelse er taget højde for Deres manglende smagssans.