Skip to content

3174/15

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Nerveskade efter operativ fjernelse af tand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Nerveskade efter operativ fjernelse af tand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 44-årig mand, der den 24. juli 2013 fik fjernet tanden -6 på grund af fraktur af tanden. Ifølge journalen blev der anlagt lokalbedøvelse med bedøvelsesmidlet Artikain med adrenalin. Tanden blev herefter fjernet ved deling og udtrækning. Efterfølgende var der ændret føleevne svarende til følenervens udbredelse i tungen og smagsevnen var påvirket. Den 15. november 2013 blev der fjernet et mindre stykke afstødt knogle og ifølge journalen fra den 21. november 2014 oplevede patienten fortsat en ændring af føleevnen i venstre side samt påvirket smagsevne. Der var dog sket en forbedring, men ændringerne var vedvarende.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén som følge af føleforstyrrelse i tungen og påvirkning af smagsløg.

1. instans afgørelse:

I brev af 29. september 2015 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til 40.670 kr. i godtgørelse samt renter heraf på 296,43 kr.

Derudover er patienten berettiget til refusion for sine transportudgifter i forbindelse med den neurosensoriske undersøgelse på 426,40 kr. Patienten er således i alt berettiget til 41.392,80 kr.

Codan fandt på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse og de beskrevne subjektive gener, at patienten er berettiget til en godtgørelse for varigt mén på 5% som følge af skaden i form af påvirkning af tungens følenerve i venstre side jf. Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1.

Codan har i den forbindelse lagt vægt på, at patienten angiver sit sensibilitetstab til VAS = 5, hvor O er normal sensibilitet og 10 er ingen sensibilitet. Patienten angiver føleforstyrrelsens påvirkning af sin livskvalitet i forbindelse med privatlivet og arbejdsliv til VAS = 4, hvor = er ingen betydning og 10 er altoverskyggende betydning. Desuden er der lagt vægt på, at der ved den neurosensoriske undersøgelse er konstateret et funktionstab svarende til anæsti ved den skadede side. Endvidere konstateres der neurogent ubehag i form af konstant paræstesi samt nedsat smagssans for sødt og bittert. Ved sensibilitetstesten konstateres der, at patienten har nedsat sensibilitet, herunder ved fjerlet berøring, spids/ stump og kulde. Derudover er den protektive reaktion ikke bevaret. Desuden fremgår det af spørgeskemaet, at patienten tit har gener i form af ændret smagssans samt bekymringer på grund af føleforstyrrelsen.

Codan fandt herefter, at godtgørelsen på 5% udgør 41.500 kr. Der skal dog i henhold til EAL sket en aldersreduktion i erstatningen beregnet fra det tidspunkt, hvor patienten fyldte 39 år og frem til skadestidspunktet. Aldersreduktion udgør i patientens tilfælde 2%. Den endelige méngodtgørelse udgør herefter i alt 40.670 kr.

I øvrigt fandt Codan, at patienten ikke var berettiget til yderligere godtgørelse og/eller erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 29. september 2015, som anført nedenfor.

Efter Arbejdsskadestyrelsens nuværende méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén, og det vil være udgangspunktet, at méngraden fastsættes til 5%, når den objektive følenedsættelse har det omfang, som fremgår af den neurosensoriske undersøgelse.

Nævnet finder imidlertid, at der er grundlag for at forhøje méngraden til 8%, når Deres subjektive gene i form af, at smagsevnen er helt ophævet, tages i betragtning.

Nævnet finder videre, at der er grundlag for at tilkende Dem en godtgørelse på 2.500 kr. for den mistede tand -6, som der ikke var indikation for at trække ud.

Sagen hjemvises herefter til Codan med henblik på opgørelse af den endelige godtgørelse for varigt mén.