Skip to content

3331-16

Skadetype: Negativ påvirkning af implantat - Tab af knogle
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Implantologi

Beskrivelse:

Implantatbehandling og knoglesvind. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Implantatbehandling og knoglesvind. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 63-årig mand, der den 26. april 2011 fik erstattet tanden 6+ med implantat hos en specialtandlæge. Ifølge journalen manglede der naturlig knogle, hvorfor der blev foretaget en genopbygning af knoglen. Den 24. juni 2011 blev det konstateret, at implantatet var løst, hvorfor det blev udtaget. Efter heling blev der indsat et nyt implantat den 10. oktober 2011 og i den forbindelse blev der gennemført en genopbygning af knoglen i retning mod kæbehulen. Efterfølgende blev implantatet monteret med forbindelsesdel og porcelænskrone hos den behandlende tandlæge. Den 25. maj 2015 blev der konstateret omfattende tab af knogle omkring implantatet ved regio 6+. Implantatet blev derfor udtaget igen den 7. juli 2015.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne i forbindelse med fjernelse af implantat samt genopbygning af knogle, herunder erstatning med bro fra tanden 7+ til tanden 5+.

1. instans afgørelse:

I brev af 13. juni 2016 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at røntgen dateret den 10. oktober 2011 i forlængelse af operationen viser implantatet ved regio 6+ nydeligt placeret i tandknoglen med knogledække op til implantatkraven.

Codan fandt videre, at røntgen dateret den 12. januar 2012 viser et begyndende tab af knogle omkring implantatet. Røntgen fra 2015 viser implantatet ved regio 6+ med svært tab af knogle og en krone monteret på implantatet udformet bred og kompromitterende for implantatet. Inden montering af krone på implantatet ved regio 6+ er der ikke fuldstændig dokumentation for, at implantatet ved regio 6+ fremstod uden fordybede tandkødslommer og/eller pus og/eller blødning.
Codan fandt derfor, at det må lægges til grund, at der dokumenteret på røntgen var sket et tab af knogle fra oktober 2011 til januar 2012. Desuden viser røntgen fra 2015 en kroneform på implantatet, der har vanskeliggjort renhold omkring implantatet.

Codan fandt herefter, at implantatet ved regio 6+ er mistet grundet manglende heling samt grundet grundlidelsen periimplantitis. Ved den vurdering er der lagt vægt på, at der allerede i regionen var udført en implantatbehandling uden succes og at røntgen fra oktober 2011 til januar 2012 viste tab af knogle. Endvidere foreligger der ikke dokumentation for fuld og sikker integration af implantatet ved regio 6+ i januar 2012 og selv implantater med optimal kroneudformning kan udvise tab af knogle.

Codan fandt således, at der ikke er sket en skade omfattet af loven og patienten er derfor ikke berettiget til erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 13. juni 2016 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder, at røntgen fra den 10. januar 2012 viser begyndende knoglesvind ved regio 6+. Kronens udformning har derfor ikke haft afgørende betydning for, at implantatet mistes.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.