Skip to content

3453-16

Skadetype: Ingen skade / afvisning
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Rodbehandling

Beskrivelse:

Rodbehandling og efterfølgende tab af tand. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Rodbehandling og efterfølgende tab af tand. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en 68-årig mand, der den 25. august 2015 fik renset tanden -5 for caries ned til forbindelse til tandnerven. Der blev derfor indledt rodbehandling af tanden med udrensning af rodkanalen. Den 29. september 2015 havde patienten symptomer fra tanden, som var perkussionsøm. Der blev konstateret lidt væskeflod apikalt og der blev skyllet med desinficerende væske. Desuden blev der lagt en midlertidig fyldning. Den 30. oktober 2015 blev der efter fjernelse af fyldningen konstateret smertereaktion fra kanalen samt blødning. Konklusionen var derfor, at der var sket en perforation nær rodspidsen. Efterfølgende henvendte patienten sig til en ny tandlæge den 16. september 2016, som konstaterede, at tanden var knækket og med sekundær caries. Patienten blev informeret om, at tanden var uholdbar, hvorfor den blev trukket ud samme dag. Der planlægges nu behandling med implantat.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til den skadesudbedrende behandling samt transportudgifter.

1. instans afgørelse:

I brev af 16. november 2016 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at røntgen ikke viser tegn på gennembrydning af tanden -5’s rodoverflade eller overinstrumentering ved rodspidsen.

Codan fandt derimod, at de beskrevne gener skyldes forhold ved tanden -5 og dermed tandens grundlidelse caries, som oprindeligt medførte behovet for rodbehandling af tanden.

Codan fandt videre, at tabet af tanden -5 har årsag i tandens grundlidelsen massiv caries. Der er derfor ikke sket en forringelse af patientens tandstatus som følge af den udførte behandling og dermed ingen skade.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 16. november 2016 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder, at røntgenbilleder fra den 25. august 2015 og den 16. september 2016 viser, at tanden -5 var stærkt destrueret af caries og med kort rod. Der ses ingen tegn på perforation af roden. Tanden mistes derfor med overvejende sandsynlighed som følge af grundlidelsen caries.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.