Skip to content

3380-16

Skadetype: Nerveskade
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Tandudtrækning med efterfølgende nerveskade og infektion til følge. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Tandudtrækning med efterfølgende nerveskade og infektion til følge. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 45-årig kvinde, der fik trukket tanden -7 ud den 24. april 2015 på grund af smerter, hævelse og betændelse som følge af infraktioner. Den 27. april 2015 blev det noteret, at patienten havde smerter og var hævet. Der blev konstateret tør heling svarende til regio -7, hvorfor der blev ordineret penicillin og lokalt smertestillende. Den 20. april 2015 havde patienten fortsat gener og bidfunktionsproblemer. Der blev derfor igen ordineret penicillin. Den 22. maj 2015 var der bedring, men fortsat bidfunktionsgener. Efterfølgende skiftede patienten tandlæge, som den 29. maj 2015 noterede, at patienten fortsat havde bidfunktionsgener. Den 29. juli 2015 blev der noteret føleforstyrrelser og ved en undersøgelse den 22. september 2015 blev der registreret føleforstyrrelser i læbe og tunge samt smerter fra kæbeled og talebesvær. Efterfølgende var patienten til en nærmere udredning på hospitalet, hvor det blev konkluderet, at patienten havde bidfunktionsgener og der blev ordineret fysioterapeutiske øvelser. Ved en undersøgelse hos en specialist den 31. august 2015 blev der konkluderet, at patienten havde nedsat gabeevne samt smerter i tyggemuskulaturen og kæbeled. Patienten blev derfor henvist til behandling med bidskinne.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén som følge af føleforstyrrelsen i venstre side af læbe, gummer og tunge samt smerter i kæbeled og begrænset gabeevne. Desuden søges om godtgørelse for svie og smerte samt erstatning for øvrige udgifter.

1. instans afgørelse:

I brev af 27. juli 2016 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at der er ingen notater om komplikationer i forbindelse med udtrækning af tanden -7 eller komplikationer ved anlæggelse af bedøvelsen den 24. april 2015. Patienten havde en betændelse omkring tanden -7, hvilket var årsag til smerterne og behandling af lidelsen var udtrækning af tanden -7. Efterfølgende er infektionen fortsat og har givet anledning til føleforstyrrelser ved tryk på nerver i området, bidfunktions-gener grundet hævelse og et langt forløb med smerter.

Codan fandt derfor, at patientens gener og komplikationer ikke skyldes fjernelsen af tanden -7 den 24. april 2015, men derimod patientens grundlidelse: betændelse i og omkring en tand. Tilstanden er forsøgt behandlet med udtrækning, antibiotika, oprensning og fysioterapi. Det forhold, at en behandling af en grundlidelse ikke er lykkes, er ikke en erstatningsberettigende skade i lovens forstand og der kan derfor ikke ydes erstatning hertil. Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet finder, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4 og ændrer derfor Codans afgørelse af 27. juli 2016, som anført nedenfor.

På baggrund af den neurosensoriske undersøgelse finder nævnet, at der med overvejende sandsynlighed er årsagssammenhæng mellem udtrækning af tanden -7 og den efterfølgende trismus og infektion. Skaden findes desuden at være tilstrækkelig alvorlig og sjælden set i forhold til grundlidelsen og går dermed udover, hvad patienten med rimelighed bør tåle. Der henvises til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, § 20, stk. 1, nr. 4.

Sagen hjemvises derfor til Codan med henblik på stillingtagen til erstatningens størrelse og omfang. Til brug herfor er en kopi af den neurosensoriske erklæring fremsendt til Codan.