Skip to content

3601-17

Skadetype: Nerveskade - N.Mentalis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Implantologi

Beskrivelse:

Implantatbehandling med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Implantatbehandling med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 69-årig kvinde, der den 5. november 2015 skulle have isat et implantat til erstatning for tanden -6. I den forbindelse blev der anlagt bedøvelse ved indsprøjtning. Patienten oplevede under indgrebet smerter ved i skruning af implantatet, hvorefter der blev lagt yderligere lokalbedøvelse. Kontrolrøntgen viste, at implantatet var placeret i nervekanalens øverste del. Den 13. november 2015 blev det noteret i journalen, at patienten havde følenedsættelse og snurren i venstre side af underlæben samt ved hagen. Ifølge journalen fra den 13. januar 2016 omfattede følelsesløsheden kun området over nervens udgangshul.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 6. marts 2017 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 53.320 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10%.

Patienten har subjektive gener i form af nedsat følesans svarende til venstre side af underlæben og hageområdet. Patienten føler sig meget generet af det, og der er ikke sket nogen bedring over tid. Patienten bider sig i underlæben og savler/ har svært ved at styre mundvandet. Patienten føler, at hun smiler skævt og at underlæben hænger. Patienten angiver desuden udtalevanskeligheder af visse ord.

Ved den neurosensoriske undersøgelse den 27. januar 2017 fandt specialtandlægen, at der var følelsesløshed svarende til følenerven i venstre side til underlæbe/ hage/ tandkød venstre side såvel inde i munden som udvendigt. Nerveskaden karakteriseres som stationær og af alvorlig grad.

På baggrund heraf konkluderede Tryg, at patienten har en påvirkning af en nervegren. Dette har stor påvirkning af patientens liv og føleforstyrrelsen vurderes som værende væsentlig.

Tryg fandt herefter på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse og de beskrevne subjektive gener, at patienten er berettiget til en godtgørelse for varigt mén på 5-10% som følge af skaden i form af føleforstyrrelsen i venstre side af læben/hagen jf. Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1. (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring).

Tryg fandt, at patientens gener er så betydelige, at det varige mén udgør 10%.

Erstatningen nedsættes med 1% for hvert år, patienten var ældre end 39 år og med yderligere 1% for hvert år, patienten var ældre end 59, da skaden skete jf. erstatningsansvarslovens § 4, stk. 2. I patientens tilfælde bliver nedsættelsen 38%, da hun var 68 år. Patienten er herefter berettiget til 53.320 kr. i erstatning.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 6. marts 2017 med den af Tryg anførte begrundelse.

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén. Udgangspunktet er herefter, at méngraden fastsættes til 5%, der kan forhøjes til 10% alt efter patientens gener. Tryg har anerkendt, at der er tale om betydelige gener, og fastsat méngraden til méntabellens maksimum på 10%.

Nævnet finder, at der ikke er grundlag for at fravige méntabellens maksimum og tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at méngraden kan fastsættes til 10%.