Skip to content

3673-17

Skadetype: Skade på rod - Knækket rodfil
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Rodbehandling - Åbning til nervehulrum

Beskrivelse:

Knækket rodfil med efterfølgende tab af tand til følge. Fradragets størrelse. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Knækket rodfil med efterfølgende tab af tand til følge. Fradragets størrelse. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 25-årig mand, der havde en bro regio -5,6,7 med tænderne -5 og -7 som bropiller og -6 som mellemled. Den 7. marts 2011 blev der indledt rodbehandling af tanden -5 på grund af rodspidsbetændelse. I forbindelse med rodbehandlingen knækkede en rodfil i tanden -5. Den 11. september 2013 blev det noteret, at broen -5,6,7 eventuelt skulle udtages. Den 4. august 2015 tog ny tandlæge røntgenbillede af tanden -5 og i den forbindelse blev der konstateret rodspidsbetændelse på tænderne -5 og -7. Der blev derfor indledt rodbehandling af tanden -7, som blev afsluttet den 14. august 2015. Den 14. september 2015 blev det forsøgt at rodbehandle tanden -5 uden held, da rodfilen ikke kunne passeres. Tanden -5 blev derfor kirurgisk rodbehandlet den 23. september 2015. Den 14. januar 2016 blev der foretaget reoperation af tanden -5. Den 18. maj 2016 henvendte patienten sig med smerter fra -5 og der blev slebet på broen. Ifølge journalen fra den 22. august 2016 viste røntgen opklaring apikalt på -5 og let knogleforandring ved -7. Patienten havde smerter fra tanden -5 og blev informeret om, at tanden -5 havde en dårlig prognose og skulle fjernes.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til genopretning af tandstatus.

1. instans afgørelse:

I brev af 13. juni 2017 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 5.670,84 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at regning på 21.395,12 kr. omhandler røntgenoptagelse, orthopan røntgen, operativ fjernelse af tand, implantatoperation, lokalbedøvelse, implantatfixtur og knogleopbygning. Udgifterne er en følge af den anerkendte behandlingsskade og dækkes derfor.

Tryg fandt videre, at regning på 3.194,47 kr. omhandler røntgenoptagelse, rodspids-amputation og lokalbedøvelse. Disse udgifter er ligeledes en følge af den anerkendte behandlingsskade og dækkes derfor.

Tryg fandt således, at udgifterne på i alt 24.589,59 kr. dækkes. Der vil dog være et fratræk på 19.000 kr. for sparede udgifter til stiftopbygning og brobehandling ved tanden -5, som patienten ville have haft under alle omstændigheder, hvis skaden ikke var sket jf. afgørelsen af 27. februar 2017. Erstatningen udgør herefter 5.589,59 kr. Patienten skal derfor selv sørge for at dække det resterende beløb af regningen til tandlægen. Når regningen for kronebehandlingen modtages, dækker Tryg denne uden at foretage et fradrag.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 13. juni 2017, men med en delvis anden begrundelse.

Nævnet finder, at røntgen fra den 6. december 2010 viser, at kronekanterne på broen ikke er veltilpassede, hvorfor broen under alle omstændigheder skulle have været lavet om med en stiftopbygning -5. Der skal derfor foretages fradrag for udgifterne hertil, da der alene tilkendes erstatning for udgifter, der er en følge af skaden og ikke for udgifter, som patienten skulle have afholdt under alle omstændigheder. Desuden tiltrædes fradragets størrelse.

Det forhold, at det eventuelt kan være svært at forstå Trygs afgørelser og godkendelse af behandlingsoverslag, medfører ikke, at der alligevel kan tilkendes erstatning herfor.  

I øvrigt bemærkes det, at nævnet ikke har grundlag for at antage, at den gennemførte behandling ikke var indiceret eller ikke udført bedst muligt. Grundlaget for retten til erstatning er derfor ikke lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 20, stk. 1, nr. 1, men nr. 2, da det vurderes, at skaden opstår som følge af en apparaturfejl.