Skip to content

3663-17

Skadetype: Nerveskade
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Rodbehandling - Rodfyldning

Beskrivelse:

For lang rodfyldning med efterfølgende tab af tand til følge samt nerveskade. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

For lang rodfyldning med efterfølgende tab af tand til følge samt nerveskade. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 50-årig kvinde, der den 30. marts 2016 fik konstateret rodspidsbetændelse på tanden +7. Der blev derfor påbegyndt rodbehandling af tanden samme dag, og den 4. april 2016 blev rodbehandlingen afsluttet, hvorefter tanden blev restaureret med en plastfyldning. Den 27. september 2016 blev det noteret, at patienten ofte led af bihulebetændelse og ønskede rodbehandlingen kontrolleret. Ifølge journalen kunne tanden måske være årsag til ”bihulebetændelsen”, da der kunne være en ”let rodspidsbetændelse”. Den 19. oktober 2016 var patienten hos en anden tandlæge, som konstateret, at den ganevendende rodfyldning var for lang. Patienten skulle derfor  henvises for kirurgisk rodbehandling af tanden, hvilket den behandlende tandlæge gjorde den 25. oktober 2016. Den 27. oktober 2016 blev patienten igen set hos anden tandlæge med henblik på kirurgisk rodbehandling af tanden. Tandlægen fandt dog, at der var vanskelig oversigt til operationsfeltet, hvorfor det kunne være umuligt at behandle den palatinale rod. Patienten blev informeret herom, hvorefter der blev foretaget opklapning. Efter resektion af de faciale rødder sås disse at være dybt lejeret. Det var derfor ikke muligt at foretage kirurgisk rodbehandling, hvorfor tanden blev fjernet samme dag efter deling. Den 31. oktober 2016 blev suturerne fjernet og det blev noteret, at patienten havde haft meget hovedpine. Ifølge journalen fra den 1. december 2016 havde patienten fået scannet venstre kæbehule, som ikke viste noget abnormt ved regio +7. Patienten havde stadig smerter i venstre side, der kunne stråle op mod tindingen og følte sig generet af den manglende tand. Den 16. januar 2017 henvendte patienten sig akut på grund af smerter i regio +7 og i venstre side af kæben og hovedpine efter fjernelse af tanden. Det blev noteret, at patienten havde været hos en øre-næse-halslæge, hvor scanningen viste, at slimhinden var fortykket som følge af tidligere tandinfektioner, men der var intet andet at bemærke. Patienten var derfor blevet henvist tilbage til tandlægen. Der blev konstateret et skarpt knoglefremspring og rødme ved regio +7, som herefter blev afglattet.

Patienten søger nu om erstatning for den skadesudbedrende behandling efter fjernelse af tand, godtgørelse for svie og smerte samt for mere eller mindre hovedpine, smerter i venstre kæbe samt tinnitus.

1. instans afgørelse:

I brev af 4. april 2017 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 5.022,56 kr. i erstatning.

Tryg fandt at udgifterne til behandlingen af panoramarøntgen er en følge af den anerkendte behandlingsskade. Udgiften hertil dækkes derfor med 976 kr., da patienten har fået refusion fra Sygeforsikringen Danmark med 275 kr. Hertil kommer renter på 9,60 kr.

Tryg fandt videre, at regning vedrørende røntgen og konsultation på 391,97 kr. ikke dækkes, da der ikke er tale om en skadesudbedrende behandling. Endvidere dækkes to regninger vedrørende fysioterapi på i alt 734 kr. ikke, da der ikke er tale om skadesudbedrende behandling.

Tryg fandt videre, at behandlingsoverslag på i alt 27.380,08 kr. godkendes på nær en plastfyldning +7 på i alt 977 kr., da det ikke er en del af den skadesudbedrende behandling.

Tryg fandt desuden, at patienten er berettiget til i alt 3.705 kr. i godtgørelse for svie og smerte.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til godtgørelse for varigt men, da hun ikke ifølge sagens akter har varige gener efter skaden, som modsvarer et varigt mén på 5% eller derover.

I brev af 11. april 2017 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 323,97 kr. i erstatning for en regning vedrørende røntgen og konsultation, da udgifterne er en følge af den anerkendte skade.

I brev af 27. april 2017 traf Tryg afgørelse om, at der skal foretages fradrag for sparede udgifter til stiftopbygning og krone af tanden +7, da patienten skulle have haft disse udgifter under alle omstændigheder for at bevare tanden.

Der fratrækkes derfor i alt 4.860 kr. i behandlingsoverslaget på 27.380,08 kr., som blev godkendt i afgørelsen af 4. april 2017.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelser af 4. og 27. april 2017, som anført nedenfor.

Nævnet finder på baggrund af den indhentede neurosensoriske undersøgelse, at det er overvejende sandsynligt, at der er sket en nerveskade i forbindelse med forsøget på den skadesudbedrende behandling ved fjernelse af rodfyldningsoverskuddet vedrørende tanden +7. Nævnet finder i den forbindelse, at disse følger må betragtes som en del af den skade, som De har lidt ved den oprindelige tandbehandling.

Sagen hjemvises derfor til Tryg med henblik på en fornyet vurdering af erstatningens størrelse og omfang.

For så vidt angår implantatbehandling +7 finder nævnet, at denne behandling er kontraindiceret som følge af, at der nu er opstået en nerveskade. Der kan derfor ikke tilkendes erstatning for udgifterne til implantatbehandling, men alene en godtgørelse for tab af tanden på 4.000 kr. i overensstemmelse med praksis. Tab af en tand anses ikke for et varigt mén og medfører derfor ikke godtgørelse herfor efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.