Skip to content

4047/19

Skadetype: Nerveskade - Flere nerver
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af tand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af tand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 45-årig kvinde, der den 12. februar 2013 var til undersøgelse med henblik på gennemførelse af tandbehandling under narkose. Der blev herefter den 13. maj 2013 bl.a. foretaget rodbehandling af tanden 6- under fuld narkose samt med brug af lokalbedøvelse. I den forbindelse blev der taget røntgen, og det blev noteret, at det ikke var muligt at rodfylde den bagerste rod tilstrækkeligt på grund af tilkalkning. Desuden var der knækket en rodfil i den forreste, indre rodkanal, men tanden blev ikke fjernet, da der ikke var rodspidsbetændelse. Ved undersøgelse den 17. december 2013 blev noteret, at prognosen for tanden var ringe. Den 3. februar 2015 blev der taget røntgen af tanden og den 10. februar 2015 blev det noteret, at patienten måtte forvente, at tanden skulle trækkes ud på grund af mangelfuld rodbehandling og kronisk betændelse. Der blev taget røntgen den 21. december 2017 med henblik på behandling, inkl. udtrækning af tanden 6-. Den 8. januar 2018 blev der foretaget fyldningsbehandling af diverse tænder samt operativ fjernelse af tanden 6- under anvendelse af lokal bedøvelse.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén som følge af behandlingen.

1. instans afgørelse:

I brev af 15. april 2019 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4.

Tryg fandt, at behandlingen er udført i overensstemmelse med, hvad der efter tandlægefaglig videnskab og erfaring har været det bedst mulige i situationen. Patientens behandling har således været i overensstemmelse med erfaren specialiststandard på det pågældende område.

I den forbindelse fandt Tryg, at der var indikation for udtagning af tanden 6- på grund af kronisk betændelse, og tandens relation til nabostrukturerne var belyst med røntgen taget den 21. december 2017. Det ses på røntgen, at der er afstand fra rodspidsbetænd-elsen til underkæbenerven. Der er i journalen intet, der tyder på, at den operative fjernelse af tanden 6- ikke er udført bedst muligt, og der er intet, der tyder på, at bedøvelsen ikke er anlagt bedst muligt. Det skal i den forbindelse nævnes, at det følger erfaren specialiststandard at give lokalbedøvelse til en tandbehandling, som foretages i narkose.

Tryg fandt således, at den opståede komplikation i form af nerveskade er en hændelig komplikation til et i øvrigt korrekt udført indgreb. Komplikationen ville også kunne opstå for selv den erfarne specialist. Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter KEL § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt dog, at skaden i form af nerveskade efter tandudtrækningen er en sjælden komplikation (under 2%) i forbindelse med en sådan behandling.

Tryg fandt videre, at behandlingsskaden i form af nerveskade, som har medført nuværende gener i form af påvirkning af både kind, underkæbe og tunge i højre side af underkæben er relativt alvorlige i forhold til den grundsygdom, betændelse, som patienten blev behandlet for. I den forbindelse fandt Tryg, at der var tale om et ukompliceret indgreb, som ikke medfører sygemelding eller varige gener. Patientens nuværende gener som følge af behandlingsskaden er derfor mere omfattende, end hvad hun med rimelighed må tåle set i forhold til patientens grundsygdom.

Tryg fandt herefter, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10%.

Tryg har i den forbindelse lagt vægt på oplysningerne i den indhentede neurosensoriske erklæring, hvor der fremgår subjektive gener i form af bedøvet fornemmelse i højre side af ansigtet og føleforstyrrelse svarende til kind, læbe og underkæbe. Der er en snurrende, summende fornemmelse svarende til tungen i højre side og tab af smagssans. Der er tab af følesans omkring næsen og kinden, hvorfor patienten ikke kan mærke, om hun trækker vejret gennem højre side af næsen. Objektivt er der konstateret påvirkning af tunge, kind og underkæbenerven i højre side. Der er manglende følesans og nedsat reaktion. Der opleves gener i form af sovende, stikkende, brændende og sviende fornemmelse, og der er en daglig påvirkning i privatlivet. Efter aldersreduktion udgør godtgørelsen for varigt mén 86.256 kr. Hertil kommer renter på i alt 771,50 kr.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke er berettiget til yderligere erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 15. april 2019, som anført nedenfor.

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings nuværende méntabel punkt A.1.4.2. vurderes væsentlige føleforstyrrelser som følge af nerveskader som den foreliggende til 10-15% mén.

Nævnet finder, at der er grundlag for at fastsætte méngraden til 15%. Nævnet har herved i særlig grad lagt vægt på Deres subjektive gener, herunder oplysningen om konstante smerter, som nævnt i Deres mail af 30. april 2019 og i det til Tryg indsendte spørgeskema.  

Sagen hjemvises herefter til Tryg med henblik på opgørelse af den endelige godtgørelse for varigt mén, inkl. aldersreduktion.