Skip to content

3652/17

Skadetype: Varia - Infektion
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Udtrækning af tænder med efterfølgende byld i hjernen til følge. Godtgørelse for varigt mén, erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og tab af erhvervsevne. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Udtrækning af tænder med efterfølgende byld i hjernen til følge. Godtgørelse for varigt mén, erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og tab af erhvervsevne. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 50-årig mand, der den 29. september 2015 fik trukket tænderne 6- og -6 ud. Tænderne kunne ikke fjernes komplikationsfrit og måtte derfor deles i to. Fra området omkring tanden -6 blev der tillige fjernet granulom fra kæben, efter tanden var fjernet. Desuden blev patienten informeret om at anvende klorhexidin mundskyl to gange dagligt i to uger. Efter et halvmaratonløb den 18. oktober 2015 blev patienten dårlig og fik synsforstyrrelser og gik i krampe. Patienten blev derfor indlagt, hvor man konstateret en cerebral absces som følge af spredning af mundhule-bakterier i forbindelse med udtrækning af tænderne.

Patienten søger nu om erstatning for briller, cykel, inddragelse af kørekort i et år, tabt arbejdsfortjeneste samt godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 16. marts/ 17. marts 2017 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 238.143 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten ikke er berettiget til erstatning for udgifter til epilepsi medicin, da dette er indeholdt i godtgørelsen for varigt mén.

Tryg fandt, at patienten er berettiget til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for perioden fra 1. december 2016 til den 31. januar 2017 med i alt 40.874,25 kr. inkl. renter på 217,25 kr.

Tryg fandt videre, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 25%. I den forbindelse har Tryg lagt vægt på, at det fremgår af den indhentede erklæring, at patienten har udviklet behov for læsebriller, har vært ved at følge med i eksempelvis tekster på fjernsyn, da han oplever nedsat læsehastighed, herunder svært ved at skelne tal, som ligner hinanden. Patienten oplever koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, udtalt træthed og har udviklet epilepsi. Objektivt er der konstateret, at patienten har normal bevægelighed i både over- og underekstremiteter samt ryg og nakke. Patienten har udviklet epilepsi og skal være i behandling i foreløbigt 5 år og som følge heraf må patienten ikke køre bil. Forud for behandlingsskaden var patienten fuldstændig rask og efter behandlingsskaden har han udviklet kognitive gener i form af nedsat koncentrations- og hukommelsesevne.

Samlet har Tryg lagt vægt på både de subjektive- og de objektive gener og det vurderes, at patienten har pådraget sig 10% varigt mén for udviklingen af epilepsi efter A.4.5.2 og 15% for kognitive gener efter A.4.2.1 i den vejledende méntabel. Godtgørelsen for varigt mén udgifter herefter 197.268,75 kr. inkl. aldersreduktion og renter.

I brev af 13. september 2017 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 58.018,75 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patientens krav på værdien af fri telefon for perioden fra den 1. maj 2016 til 30. september 2016 kan anerkendes. Værdien af fritelefon udgør 1.125 kr. - hertil kommer renter på 28,75 kr., i alt 1.153,75 kr.

Tryg fandt videre vedrørende ATP-bidrag, at patienten på nuværende tidspunkt modtager en social ydelse i form af sygedagpenge. Ud fra sygedagpenge specifikationerne modtager patienten indbetaling til ATP svarende til 230 kr., hvilket er højere end den arbejdsgiver-betalte andel på 94,65 kr. ud fra tidligere indsendte lønsedler. Dermed er det Trygs vurdering, at patienten ikke har lidt et økonomisk tab og det fastholdes derfor, at patienten ikke er berettiget til dækning af ATP-bidrag.

Tryg fandt desuden, at patienten er berettiget til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste på 58.018,75 kr. for perioden 1. juni 2017 til den 31. august 2017.

I brev af 7. december 2018 traf Tryg afgørelse om, at der er tilkendes en erstatning på 2.526.090,50 kr.

Tryg fandt, at de havde fratrukket en for høj sygedagpengesats, hvorfor der kan tilkendes en sygedagpengerefusion på i alt 7.673,25 kr. inkl. renter på 93,25 kr.

Tryg fandt videre, at patienten er berettiget til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for september 2018 med i alt 20.757 kr. inkl. renter samt for 1. oktober til 7. december 2018 med i alt 26.725,75 kr. inkl. renter.

Tryg fandt endvidere, at patientens erhvervsevnetab udgør 65%.

I den forbindelse har Tryg lagt vægt på de kommunale, lægelige og økonomiske akter i sagen, herunder at patienten ikke har fysiske skånehensyn, men alene fremtidige og varige behov for psykiske skånehensyn.

Tryg fandt derfor, at ud fra de 30 ugers arbejdsprøvning, vil det være muligt for patienten at udnytte sin arbejdsevne under de rette forhold. Det betyder, at kommer patienten i et flexjob med hovedopgave inden for kundebetjening og med de rette skånehensyn vil han kunne have en effektiv arbejdstid på 10-12 timer pt. uge.

Tryg fandt herefter, at årslønnen opreguleres i tiden mellem skadestidspunktet og forfaldstidspunktet og erstatningen for tab af erhvervsevne beregnes ud fra årslønnen for året forud for uheldet og med udgangspunkt i månedslønnen, som der løbende er blevet betalt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Tryg fandt således efter regulering af årslønnen, afrunding og aldersreduktion, at patienten er berettiget til i alt 2.432.430 kr. i erstatning for tab af erhvervsevne. Hertil kommer renter på i alt 18.493,25 kr.

Den samlede erstatning udgjorde herefter 2.507.329 kr. samt renter på 18,761,50 kr., i alt 2.526,090,50 kr.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 16. marts 2017, som anført nedenfor.

På baggrund af de foreliggende udtalelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring finder nævnet, at godtgørelsen for varigt mén som følge af den anerkendte skade skal fastsættes til 25%.

Nævnet finder videre, at patientens epilepsi er en følge af den anerkendte skade, og nævnet bemærker, at patienten har fået tilkendt 10% i godtgørelse for varigt mén for en velbehandlet epilepsi. Da medicinen er årsagen til, at patienten er anset for velbehandlet, hjemvises sagen til Tryg med henblik på stillingtagen til patientens erstatning for udgifterne til medicin, herunder periodens længde og beløbets udmåling i henhold til erstatningsansvarslovens § 1 og § 1a.

For så vidt angår erstatning for tabt arbejdsfortjeneste finder nævnet, at værdien af arbejdsgiverbetalt ATP-bidrag på 189,30 kr. pr. måned skal indgå i beregningen af erstatningen. Trygs afgørelse af 13. september 2017 samt efterfølgende afgørelser om tabt arbejdsfortjeneste ændres derfor i overensstemmelse hermed, og sagen hjemvises herefter til Tryg med henblik på en fornyet opgørelse af erstatningen for tabt arbejdsfortjeneste.

Nævnet finder efter en samlet vurdering af patientens personlige og økonomiske forhold, herunder oplysningerne om hans resterhvervsevne, at hans erhvervsevnetab må vurderes at udgøre 75%. Sagen hjemvises derfor også på dette punkt til Tryg med henblik på, at Tryg foretager en fornyet beregning af patientens krav på erstatning for tab af erhvervsevne.