Skip to content

4137/19

Skadetype: Nerveskade - N.Mandibularis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Udtrækning af tand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Udtrækning af tand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 56-årig kvinde, der den 4. oktober 2017 skulle have trukket tanden -7 ud på grund af omfattende betændelse i kæbebenet. I den forbindelse blev der taget røntgen, og det blev forsøgt at smertedække patienten ved lokalbedøvelse. På grund af smerter under indgrebet var det ikke muligt at fjerne tanden, hvorfor patienten blev henvist til den behandlende tandlæge samme dag. Her blev tanden udtaget i et stykke under anvendelse af kraftig lokalbedøvelse. Patienten kontaktede tandlægen den 6. oktober 2017, da hun ikke havde nogen følelse i venstre sides underlæbe samt tandkød. Det kriblede og kløede lidt en gang i mellem. Den 10. oktober 2017 blev patienten set på grund af manglende sensibilitet efter udtrækning af tanden. Der blev derfor ordineret antibiotika for at se, om det kunne hjælpe, da der var infektion i området. Ved kontrol den 2. januar 2018 oplyste patienten, at der fortsat var en følelsesløshed i hage- og læbeområdet i venstre side.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 9. august 2019 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 91.647 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 12%.

I den forbindelse har Tryg lagt vægt på oplysningerne i den indhentede neurosensoriske erklæring samt patientens bemærkninger hertil, hvor der fremgår subjektive gener i form af vedvarende nedsat føleevne svarende til underkæbens følenerve i venstre side samt delvist påvirkning af tungens smagsevne. Patienten oplever en sovende og nedsat følsomhed med ubehag og smerte ved påvirkning i venstre side, der er stor påvirkning af patientens livskvalitet i både privat- og arbejdsliv, og patientens intimliv er ødelagt på grund af smerter. Objektivt er der konstateret skade på underkæbens følenerve, samt ændring af føleevnen i venstre side. Der er påvirkning af smagssansen og overensstemmelse med de subjektive og objektive fund.

Tryg fandt herefter, at patienten efter aldersreduktion er berettiget til 91.647 kr. i godtgørelse for varigt mén.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til yderligere erstatning/ godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 9. august 2019.

Nævnet finder ud fra de foreliggende oplysninger, at der alene er tale om en skade på en nervegren, underkæbens følenerve, som jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.1. giver en méngrad på 5-10 %. Derudover er der en delvis påvirkning af tungens smagsevne.

Efter en konkret vurdering under hensyntagen til de beskrevne gener finder nævnet ikke grundlag for at nedsætte méngraden. Godtgørelsen for varigt mén på 12% stadfæstes derfor.