Skip to content

4213/19

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 34-årig kvinde, der den 16. november 2017 fik taget bite wings samt konstateret caries i tanden 8-. Det blev derfor vurderet, at tanden skulle trækkes ud. Tanden 8- blev derfor fjernet operativt den 8. december 2017 efter anlæggelse af lokalbedøvelse med 3,6 ml. Xyloplyin Adrenalin. Ifølge journalen blev tanden frilagt fra knoglen, delt og fjernet. Patienten henvendte sig igen den 11. december 2017 på grund af smerter fra regio 8-. Det blev noteret, at patienten havde bidt sig i kinden, og at patienten syntes, at det var meget slemt. Der blev derfor skyllet, og patienten blev medgivet en recept på smertestillende medicin. Ved en undersøgelse den 2. juli 2018 oplyste patienten, at hun siden tandfjernelsen havde haft smagsforstyrrelser.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 14. september 2019 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af nerveskade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der er en tidsmæssig sammenhæng mellem indgrebet og patientens beskrevne gener. Da generne er opstået efter tandfjernelsen, er det vurderingen, at der også er en årsagsmæssig sammenhæng.

Tryg fandt herefter, at erfaren specialiststandard havde været at tilsikre et minimalt tryk/ træk i slimhinden på den tungevendende side og dermed beskytte det tunge-vendende bløddelsvæv. Desuden kunne tanden være frilagt i et større omfang og eventuelt suppleret med en yderligere deling af roden. Herved havde nerveskaden med overvejende sandsynlighed været undgået.

Tryg fandt herefter, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 5%. I den forbindelse har Tryg lagt vægt på oplysninger i den indhentede neurosensoriske erklæring, hvor der fremgår subjektive gener i form af sovende/ prikkende/ stikkende og brændende fornemmelse i højre side af tungen, hvor der også er ændret smagsevne. Ved spisning oplever patienten en ændret smag, og patienten føler, at patientens spyt smager mærkeligt, hvorfor patienten føler, at patienten har dårlig ånde. Objektivt er der konstateret påvirket følelse ved fjerlet berøring, priktest, spidst/stumpt, varme/kulde og smerte. Patienten kan ikke smage sødt, og smagsevnen er generelt påvirket svarende til højre side af tungen. Godtgørelse for varigt mén udgør herefter 44.925 kr. Hertil kommer renter på 381,75 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 14. september 2019 med den af Tryg anførte begrundelse.

Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén. Med udgangspunkt i den neurosensoriske undersøgelse, er nævnet enig med Tryg i, at méngraden skal fastsættes til 5%. De anførte ubehagssymptomer er ikke af en sådan karakter eller omfang, at der er grundlag for at fravige dette udgangspunkt.

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1. Endvidere tiltrædes erstatningens størrelse og omfang.