Skip to content

4386/20

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 26-årig kvinde, der var til undersøgelse den 19. juni 2017 på grund af periodevise gener fra tanden -8. I den forbindelse blev der taget røntgen, og den 7. december 2018 blev tanden fjernet kirurgisk. Ved kontrol den 10. og 14. december 2018 oplyste patienten, at hun havde føleforstyrrelser i venstre side af tungen. Ifølge journalen fra den 20. december 2018 og igen den 7. januar 2019 havde patienten fortsat føleforstyrrelser. Den 29. januar 2019 blev patienten henvist til Kæbekirurgisk afdeling med henblik på vurdering af, om nerven kunne sys sammen. Det blev herefter forsøgt at sy nerven sammen, dog uden bedring af tilstanden.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 18. januar 2020 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af nervepåvirkning som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der inden operationen var tilstrækkelig røntgen til billeddiagnostik, som viste, at der ikke var plads til tanden -8 i tandrækken. Desuden dokumenterer journalen ikke, at det tungevendende blødvæv var beskyttet under udtagning af tanden -8.

Tryg fandt herefter, at erfaren specialiststandard havde været at beskytte og skåne det tungevendende blødvæv under operationen. Herved havde nerveskaden med overvejende sandsynlighed været undgået.

Patienten er derfor berettiget til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Tryg fandt videre, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

Ved vurderingen heraf har Tryg lagt vægt på oplysningerne i den indhentede neurosensoriske erklæring, hvor der bl.a. fremgår subjektive gener i form af blandt andet konstante prikkende/stikkende/sovende/dødhedsfornemmelser (paræstesi). Patienten oplever konstante smerte af stikkende/ elektrisk karakter og helt mistet følesans i tungen og øget følesans i venstre side af tandkød. Patienten oplyser også, at hun har gener ved træning, spisning, tale og tandbørstning og smerte ved varme drikke. Patienten klager også over manglende smagssans, og at føleforstyrrelserne er af udtalt negativ betydning for livskvaliteten. Objektivt er der konstateret føleforstyrrelser med udtalt nedsat føleevne og næsten fuldstændig tab af smagssans i venstre side.

Tryg fandt herefter, at godtgørelsen for varigt mén udgør 91.800 kr.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til anden erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 18. januar 2020 om ménerstatning med den af Tryg anførte begrundelse.

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén. Med udgangs-punkt i den neurosensoriske undersøgelse, der viser en meget betydelig følenedsættelse, og patientens subjektive gener er nævnet enig med Tryg i, at méngraden skal fastsættes til 10%. Der findes ikke at være grundlag for at fravige méntabellens interval.

Sagen hjemvises dog til Tryg med henblik på en nærmere vurdering af de øvrige erstatningsposter i henhold til lov om erstatningsansvar.