Skip to content

4463/20

Skadetype: Skade på anden anatomisk struktur end tand/nerver - Bløddelsskade
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Andet - Bidfunktionsbehandling

Beskrivelse:

Bidskinnebehandling og tab af tandkød. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Bidskinnebehandling og tab af tandkød. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 61-årig kvinde, der den 12. december 2014 fik fremstillet en blødbidskinne. Den 1. september 2015 blev det konstateret, at der var tandkødsbetændelse ved tænderne 7,6,5+6,7,8 og 5-6,7,8. Diagnosen parodontitis med tab af tandbærende knogle blev noteret. Desuden blev der foretaget registrering af tandkødets niveau samt en systematisk registrering af tandkødslommernes dybde. Det blev videre noteret, at der var sket en tilbagetrækning af tandkødet ved mange af tænderne. Den 27. september 2016 blev der fremstillet en ny NTI bidskinne. Efterfølgende blev der jævnligt foretaget parodontal diagnostik og rensning, og den 28. november 2019 blev tandkødslommerne igen målt. Ifølge journalen mente patienten, at skinnen havde forværret tilstanden vedrørende tilbagetrækning af tandkødet

Patienten søger nu om erstatning, hendes knogler og tandhals’ er blottede og giver smerter. I værste fald kan tænderne på sigt falde ud, og rent kosmetisk ser det heller ikke særlig pænt ud.

1. instans afgørelse:

I brev af 27. maj 2020 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der blev fremstillet en blødbidsskinne den 12. december 2014, og tandkødslommerne ved tænderne 7,6,5+6,7,8 og 5-6,7,8 blev målt den 1. september 2015, samt at der var sket tilbagetrækning af tandkødet ved tænderne.

Tryg fandt herudover, at der den 27. september 2016 blev fremstillet en ny NTI-bidskinne, og at tandkødslommerne ved ovennævnte tænder igen blev målt den 28. november 2019.

Tryg fandt herefter, at patienten allerede inden behandlingen med NTI-bidskinne den 27. september 2016 led af parodontitis ved de nævnte tænder, og at tandkødslommerne på tænderne blev målt den 1. september 2015. Tandkødstilbagetrækninger skyldes blandt andet forhold som tændernes stilling, vævets tykkelse, tilstedeværelsen af parodontitis samt tandbørstemetode.

Tryg fandt derfor, at der ikke er sket en skade i forbindelse med fremstillingen og anvendelsen af NTI-skinne. Dette skyldes, at der ved målingerne fra fremstillingen af NTI-skinnen den 27. september og frem til den 28. november 2019 kun er sket en fordybning af tandkødslommerne med yderligere en millimeter sammenholdt med målingerne fra den 1. september 2015 før anvendelsen af bidskinnen.

Tryg fandt således, at udviklingen i dybden på tandkødslommerne er så lille, og tilbagetrækningen af tandkødet er så jævnt fordelt, at der ikke er tale om en behandlingsudløst skade, men i stedet med overvejende sandsynlighed er tale om en naturlig udvikling i patientens grundlidelse i form af parodontitis. Der er derfor ikke sket en behandlingsudløst skade, men forhold ved patienten selv.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter behandling hos tandlægen. 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 27. maj 2020 med den af Tryg anførte begrundelse.

Nævnet finder, at journalen dokumenterer, at der alene er sket et tab af tandkødet på ca. 1 mm over en periode på 4 år. Det findes derfor overvejende sandsynligt, at det skyldes patientens grundlidelse parodontitis og ikke bidskinnebehandlingen.

Nævnt tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.