Skip to content

4474/20

Skadetype: Nerveskade - N.Buccalis
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Andet operativt indgreb

Beskrivelse:

Knogleopbygning med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Knogleopbygning med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 67-årig kvinde, der den 17. januar 2017 fik trukket tænderne 5,4- ud. Den 22. maj 2017 fandtes røntgen at vise et omfangsrigt tab af knogle svarende til underkæben i højre side. Der blev herefter foretaget knogleopbygning af højre side af underkæben i regio 7,6,5,4- samt taget panoramarøntgen den 18. august 2017. Den 28. august 2017 blev stingene fjernede. Patienten henvendte sig den 10. oktober 2017, da hun stadig havde en bedøvet følelse i højre side af kinden. Ifølge journalen fra den 14. november 2017 var den bedøvende følelse i kinden der stadig. Den 13. marts 2018 blev der isat implantater i regio 6,5,4-, og den 18. januar 2019 blev kronerne påsat implantaterne. Patienten oplyste igen den 11. maj 2019, at hun fortsat havde en bedøvende fornemmelse i højre kind.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 5. maj 2020 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4.

Tryg fandt, at behandlingen hos tandlægen er udført i overensstemmelse med, hvad der efter tandlægefaglig videnskab og erfaring har været det bedst mulige i situationen. Patientens behandling har således været i overensstemmelse med erfaren specialiststandard på det pågældende område.

Indledningsvist fandt Tryg, at røntgen af den 18. august 2017 dokumenterer, at tænderne 7,6,5,4- manglede i tandsættet, hvorefter der var markant manglende knoglevæv tilbage i højre side af underkæben. Dette betød, at tandlægen måtte påbegynde en knogleopbygning, hvis implantaterne skulle isættes forsvarligt i dette område. Dermed var der grundlag for knogleopbygningen i højre side af underkæben.

Tryg fandt videre, at der er intet i journalen, der tyder på, at det operative indgreb i form af knogleopbygningen ikke var udført korrekt og efter de faglige anerkendte standarder. Tryg fandt derfor, at den opståede komplikation i form af varige føleforstyrrelser i højre side af underkæbe/ kind er en hændelig komplikation til et i øvrigt korrekt udført indgreb.

Tryg fandt herefter, at patientens skade i form af varige føleforstyrrelser i højre side af underkæbe/kind efter operationen med knogleopbygning er en sjælden komplikation (under 2%). Behandlingsskaden i form af varige føleforstyrrelser, som har medført nuværende gener, er desuden relativ alvorlig i forhold til den grundsygdom, hvilket medførte patienten skulle have isat implantater med kroneopbygning, som patienten blev behandlet for. I den forbindelse fandt Tryg, at der var tale om et ukompliceret indgreb, som ikke medfører sygemelding eller varige gener.

Tryg fandt således, at patientens nuværende gener som følge af behandlingsskaden er mere omfattende end hvad patienten med rimelighed må tåle set i forhold til patientens grundsygdom. Skaden er derfor omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Tryg fandt videre, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 5% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

I den forbindelse fandt Tryg, at det fremgår af oplysningerne i den indhentede neurosensoriske erklæring, at der er subjektive gener i form af nedsat følesans svarende til huden på højre kind og højre slimhinde i kinden. Patienten har også angivet, at patientens følesans er påvirket svarende til tandkødet på ydersiden af underkæben i højre side ved kindtænderne. Patienten har ubehag ved berøring af huden på kinden og konstant ubehag i form af en sovende fornemmelse i kinden. Det hænder fra tid til anden, at patienten som følge af den bedøvende fornemmelse i kinden, bider sig selv i kinden og savler fra højre side af mundvigen og har en smule talebesvær, hvilket påvirker patienten en del. Objektivt er der ved undersøgelsen konstateret normal følesans svarende til huden på højre kind, højre slimhinde i kinden samt svarende til tandkødet ud for tænderne 8,7,6-.

Tryg fandt dermed, at der er diskrepans mellem de subjektive og objektive fund i rapporten, hvorefter Tryg har anmodet specialtandlægen, som udarbejdede undersøgelsen, om at vurdere symptomerne fra kæbeled og tyggemuskulatur. Og ud fra svaret i mailen af den 24. februar 2020 er patientens samlede varige mén vurderet til 5%. Godtgørelse for varigt mén udgør herefter 32.130 kr. efter aldersreduktion. Hertil kommer renter på 309 kr.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til yderligere erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 5. maj 2020, som anført nedenfor.

 

Nævnet finder, at den indhentede neurosensoriske undersøgelse dokumenterer væsentlige føleforstyrrelser, herunder smerte i kindnervens forsyningsområde.

 

Nævnet finder herefter, at godtgørelsen for varigt mén skal fastsættes til i alt 8%.

 

Sagen hjemvises derfor til Tryg med henblik på endelig opgørelse af godtgørelsen for varigt mén inkl. forrentning heraf.