Skip to content

4481/20

Skadetype: Nerveskade - Flere nerver
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 45-årig mand, der den 7. december 2017 fik fjernet tanden +8 på grund af caries. Ifølge journalen blev der lagt bedøvelse forud for fjernelsen, og under fjernelsen knækkede der et stykke af knoglen af bagved tanden. Patienten henvendte sig igen den 11. december 2017, da han havde smerter fra regio +8. Ifølge journalen fra den 12. december 2017 oplyste patienten, at der løb pus ud af næsen, og tandlægen mistænkte, at der var sket en gennembrydning til kæbehulen. Patienten blev derfor samme dag indlagt på sygehus, hvor han blev udskrevet igen den 14. december 2017. Den 17. december 2017 henvendte patienten sig til vagtlægen, da han havde smerter, feber og tiltagende pus-smag i kinden. Patienten var til kontrol på øre-,næse- og halsafdelingen den 14. marts 2018, da han oplevede en forværring i smerterne fra bihulerne og en begyndende hovedpine. Det blev noteret, at patienten havde en kronisk kæbehulebetændelse med aflukning af næse og lugtende sekret/ pus. Desuden fandtes der ikke at være en gennembrydning til kæbehulen. Patienten blev herefter henvist til en CT-scanning. Den 12. april 2018 blev patienten indlagt med smerter, og der blev under narkose foretaget udtømning af rigeligt pus efter en åbning til venstre kæbehule. Patienten blev herefter udskrevet dagen efter. Ifølge journalen fra øre-,næse- og halsafdelingen blev det noteret den 17. maj 2018, at patienten meldte afbud til den planlagte kontrol af operationen. Den 18. juni 2018 var patienten til undersøgelse hos anden tandlæge, hvor det blev noteret, at patienten havde det bedre, men at han fortsat ikke var symptomfri. Det blev desuden noteret, at der klinisk ikke var noget at bemærke fra slimhinderne. Den 31. juli 2019 oplyste patienten, at han efter besøg hos øre-,næse- og halsafdelingen havde fået at vide, at tilstanden var kronisk, og at han måtte leve med det, da man ikke kunne gøre mere.

Patienten søger nu om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 14. juli 2020 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 2.611,75 kr. i erstatning

Tryg fandt ud fra sagens foreliggende oplysninger, at det ikke med overvejende sandsynlighed er dokumenteret, at patienten har lidt et indkomsttab som følge af behandlingsskaden.

Tryg fandt i den forbindelse, at der ikke er en nedgang i patientens indkomst for 2018 sammenlignet med 2017, eller at den mindre indtægt i 2018 sammenlignet med 2019 ikke med overvejende sandsynlighed har årsag i behandlingsskaden. Desuden ses der ikke ud fra vedlagte skema om omsætningen for 2018 at have været en nedgang.

Tryg fandt videre, at det forhold, at det er oplyst, at patienten alene har fået løn i den sidste halvdel af året 2018, ikke kan føre til en ændret vurdering, da det samlede billede for året 2018 ikke med overvejende sandsynlighed dokumenterer en nedgang, der kan tilskrives skaden.

Tryg fandt endvidere, at selvstændige erhvervsdrivende har mulighed for at tilrettelægge deres arbejde, og der må være en forventelig og indberegnet risiko i forhold til ens arbejdsopgaver og hermed i forhold til en eventuelt varierende indkomst.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning for indkomsttab som følge af behandlingsskaden.

Tryg fandt desuden, at det fremgår af sagen, at der er sket en skade i form af en knækket knogle medførende påvirkning af kæbehulen og kroniske kæbehulebetændelse efter fjernelse af tanden +8. Desuden har patienten som følge af skaden været indlagt på hospitalet den 12.-14. december 2017 og fra den 12.-13. april 2018. I denne periode har patienten også været til undersøgelser som følge af skaden og som en del af at afklare årsagen til betændelse og smerterne.

Tryg fandt derfor, at det er overvejende sandsynligt, at patienten som følge af behandlingsskaden har været indlagt i 5 dage, hvormed patienten er berettiget til godtgørelse for svie og smerte herfor. Desuden har der med overvejende sandsynlighed været tale om en forværret og forlænget periode med gener som følge af behandlings-skaden, og patienten er derfor berettiget til godtgørelse for svie og smerte herfor.

Tryg fandt herefter, at patienten skønsmæssigt er berettiget til godtgørelse for svie og smerte svarende til 2.600 kr. Hertil kommer renter på 11,75 kr.

Tryg fandt videre, at patienten ifølge sagens akter ikke har varige gener efter behandlingsskaden, som modsvarer et varigt mén på 5% eller derover.

Tryg fandt endvidere at patienten ikke som følge af behandlingsskaden med overvejende sandsynlighed er blevet påført en så nedsat erhvervsevne eller så varige gener, at patienten ikke vil være i stand til at kunne varetage patientens nuværende eller et hvilket som helst andet erhverv.

I den forbindelse fandt Tryg, at patienten er selvstændig og derfor har mulighed for at tilrettelægge sin arbejdstid og arbejdsmængde på tidspunkter, der passer i forhold til, hvornår patienten ikke er påvirket af gener.

Patienten har derfor ikke som følge af behandlingsskaden lidt et tab af erhvervsevne.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 14. juli 2020, som anført nedenfor.

 

Nævnet finder på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse, at Deres nuværende gener er forårsaget ved fjernelse af tanden +8.

 

Sagen hjemvises herefter til Tryg med henblik på stillingtagen til godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén, inkl. forrentning af den tidligere tilkendte godtgørelse for svie og smerte.