Skip to content

4459/20

Skadetype: Nerveskade - N.Mandibularis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Bedøvelse

Beskrivelse:

Kronebehandling med anlæggelse af bedøvelse med efterfølgende nerveskade til følge. Anerkendelsesgrundlaget og godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Kronebehandling med anlæggelse af bedøvelse med efterfølgende nerveskade til følge. Anerkendelsesgrundlaget og godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 58-årig kvinde, der den 4. maj 2018 fik konstateret caries i tanden 6-. Tanden blev derfor behandlet med en fyldning samme dag. Den 1. juni 2018 blev tanden præpareret til krone, og i den forbindelse blev der anlagt bedøvelse i form af 7,2 millimeter Septocain og 5,4 millimeter Citanest til nervus mandibularis og lokalt ud for tanden. Det blev desuden noteret, at det var meget svært at opnå en tilstrækkelig bedøvelse. Den 22. juni 2018 blev der taget aftryk til ny krone, da den fremstillede krone ikke passede. Kronen blev herefter cementeret på tanden den 19. juli 2018. Patienten henvendte sig med ømhed fra tænderne i højre side af munden den 9. august 2018, og kronen 6- blev derfor beslebet. Den 15. august 2018 henvendte patienten sig igen med ømhed fra tænderne 6,5-, som derfor blev beslebet. Ifølge journalen fra den 19. oktober 2018 blev patienten tilset af en tandlæge på grund af ømhed fra 6-, og tanden blev herefter beslebet igen. Desuden blev det noteret, at patienten havde haft symptomerne siden påsætning af kronen. Ved kontrol af gener fra underkæben den 14. november 2018 var der smerter ved berøring, som ifølge patienten var startede kort tid efter kronepåsætning. Den 28. november 2018 var der ingen ændringer, og patienten var fortsat generet. Patienten blev informeret om behov for videre udredning hos en neurolog via egen læge. Efterfølgende henvendte patienten sig til en anden tandlæge den 19. august 2019, da hun siden kronebehandlingen af tanden 6- havde haft ondt i halvdelen af underkæben i højre side. I den forbindelse blev det konstateret, at der var et fint sammenbid. Den 3. september 2019 blev patienten henvist til sygehuset, da der var mistanke om en nerveskade svarende til underkæbenerven. Efterfølgende blev det konstateret på sygehuse, at patienten havde en nerveskade svarende til underkæbenerven.

Patienten søger nu om erstatning for udgifter til medicin samt godtgørelse for varigt mén som følge af kroniske smerter efter kronebehandlingen.

1. instans afgørelse:

I brev af 8. juni 2020 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af føleforstyrrelse i højre side af underkæbenerven som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der var grundlag for at indlede behandling med krone på tanden 6- den 1. juni 2018. Røntgenbillede af 1. juni 2018 dokumenterer, at tanden havde en meget stor fyldning. Røntgenbillede af 19. juli 2018 dokumenterer, at tanden var blevet forsynet med en krone.

Tryg fandt herefter, at der med overvejende sandsynlighed er sket en nerveskade som følge af kronebehandlingen og lokalbedøvelse.

Tryg fandt videre, at der ifølge journalnotat af 1. juni 2018 blev anlagt lokalbedøvelse i form af 7,3 millimeter Septocain og 5,4 millimeter Citanest, hvilket er en mængde, som er over den anbefalede maksimale dosis af lokalbedøvelse.

Tryg fandt derfor, at den erfarne specialist havde sørget for, at lokalbedøvelsen var lagt korrekt i henhold til underkæbenerven i forbindelse med den kroneforberedende behandling af tanden 6-, samt at behandlingen var blevet afbrudt, da det kunne konstateres, at det ikke var muligt at få lokalbedøvelsen til at virke, og at den samlede dosis var overskredet. Herved havde nerveskaden med overvejende sandsynlighed været undgået.

Patienten har derfor ret til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

I brev af 6. august 2020 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 38.597,75 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 5% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

I den forbindelse har Tryg lagt vægt på oplysningerne i den indhentede neurosensoriske erklæring, hvor der bl.a. fremgår subjektive gener i form af en konstant ændret følelse i højre side af underlæben/ hagen med øget følsomhed og smerter, at ubehagsgener, der føles prikkende/stikkende/ømt/smertende, af konstante smerter, som udlæser hovedpine, af ubehagsgener som forværres ved berøring af huden og ved tandbørstning/tygning af mad. Objektivt er der konstateret en næsten normal følesans svarende til højre side af underlæbens og hagens hud inkl. det læberøde, samt svarende til højre side af læbens slimhinde inkl. tandkødet på underkæbens yderside svarende til tænderne 5,4,3,2,1-.

Tryg fandt herefter, at patienten efter aldersreduktion er berettiget til 38.097 kr. i godtgørelse for varigt mén. Hertil kommer renter på 500,75 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelser af 8. juni 2020 og 6. august 2020, som anført nedenfor.

 

Nævnet finder ud fra det foreliggende materiale, at det er overvejende sandsynligt, at behandlingen har været udført bedst muligt under de givne omstændigheder, og at anbefalede maksimaldoser af lokalbedøvelse ikke er overskredet.

 

Nævnet finder imidlertid, at skaden i form af post traumatisk trigeminal neuropatisk smerte som følge af bedøvelse i forbindelse med kronebehandling af tanden -6 er tilstrækkelig sjælden og alvorlig set i forhold til behandling af grundlidelsen. Skaden kan derfor anerkendes efter § 20, stk. 1, nr. 4, idet skaden er mere end patienten bør tåle i forbindelse med den udførte kronebehandling.

 

Nævnet finder videre, at godtgørelsen for varigt mén skal forhøjes til 8%, da det fremgår af den indhentede neurosensoriske erklæring, at der er en øget følsomhed, smerter samt eventuel forværring af TMD/ hovedpinen.

 

Sagen hjemvises derfor til Tryg med henblik på en endelig opgørelse af godtgørelsen for varigt mén inkl. aldersreduktion og renter.