Skip to content

2056-11

Skadetype:
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Implantologi - Implantatbehandling - lege artis
Tandskadeankenævnet har på et møde den 20. april 2012 stadfæstet Codans afgørelse af 2. september 2011

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 56-årig kvinde, der den 16. april 2007 fik konsta-teret caries under kronerestaureringen i tanden -6.. Restaureringen blev derfor afmonteret, og der blev indledt rodbehandling. I forbindelse med rodbehandlingen den 12. juni 2007 var det ikke muligt at finde de to forreste rodkanaler, da disse er kalket til. Den 30. juli 2007 blev patienten informeret om, at ny krone på tanden -6 kunne udføres, men at der var risiko for rodspidsamputation samt at holdbarheden var nedsat, da tanden var svækket. Den 9. august 2007 blev tanden -6 rodfyldt, og den 28. august 2007 blev den plastop-bygget. Desuden blev patienten informeret om, at behandling af tanden var vanskelig med risiko for komplikationer og begrænset holdbarhed. Den 18. oktober 2007 blev tanden -6 forsynet med opbygning, rodstift og ny krone. Den 8. januar 2008 henvendte patienten sig med ømhed i venstre side, men røntgen viste ingen tegn på sygdom. Patienten henvendte sig igen den 13. august 2010 med smerter fra tanden -6, og røntgen taget samme dag viste rodspidsbetændelse på den forreste rodspids. Tilstanden blev behandlet med penicillin, og patienten blev informeret om, at der skal laves en kirurgisk rodbehandling. Patienten henvendte sig igen med smerter fra -6 den 26. november 2010 med henblik på kirurgisk rodbehandling. Der var rodspidsbetænd-else på den forreste rod, som strakte sig til ca. midtrods. Der blev derfor foretaget kirurgisk rodbehandling af tanden -6 den 6. december 2010. Af journalen fremgår det, at der efter indgrebet var smerter, hævelse og en svær infektion. Patienten fik derfor penicillin og blev indlagt på kæbekirurgisk afdeling. Den 19. januar 2011 blev der konstateret rodfraktur -6, hvorfor tanden blev fjernet den 25. januar 2011.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til genetablering af tyggefunktionen samt godtgørelse for svie og smerte.

1. instans afgørelse:

I brev af 2. september 2011 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Codan fandt på baggrund af de foreliggende oplysninger, at behandlingen med opbygning og krone er udført bedst mulig under de givne omstændigheder.

Codan fandt dermed, at den opståede rodfraktur ikke med overvejende sandsynlighed har årsag i tandlægens behandling, men kan derimod henføres som en uheldig belast-ning under tyggefunktion eller anden påvirkning.

Codan fandt det usandsynligt, at behandling med kirurgisk rodbehandling har medført en rodfraktur. Årsagen til den opståede rodfraktur må derfor søges i det forhold, at tanden uundgåeligt var svækket grundet rodbehandling og nødvendig stiftindsættelse.

Codan fandt derfor sammenfattende, at rodfrakturen, der førte til tabet af tanden -6, er en hændelig om end beklagelig følge til tandens i forvejen svage tilstand. For så vidt angår komplikationerne med vedvarende betændelse, der fører til hospitalisering, så er det afgørende for en eventuel erstatning, at komplikationen har årsag i den udførte behandling. I denne sag, er det overvejende sandsynligt, at det er tandens forudbe-stående lidelse, der er skyld i den akutte opblussen af infektionen.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 2. september 2011 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder ligesom Codan, at det ikke er overvejende sandsynligt, at der opstår rodfraktur som følge af den kirurgiske rodbehandling af tanden -6. Frakturen er derfor en følge af tandens i forvejen svækkede tilstand som følge af caries og ikke den udførte rodbehandling.

Nævnet tiltræder således Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.