Skip to content

2246-12

Skadetype: Nerveskade - Andre nerver
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Kirurgi - Andet operativt indgreb

Beskrivelse:

Nerveskade efter sinusløft. TSAN hjemviste sagen til Codan.

Nerveskade efter sinusløft. TSAN hjemviste sagen til Codan.

Hændelsesforløb:

 

Sagen drejer sig om en nu 62-årig kvinde, der blev henvist til specialist i 2009 for knogleopbygning i venstre side af overkæben med henblik på implantatbehandling. Den 24. juni 2009 blev der foretaget forundersøgelse, hvor der blev planlagt sinusløft. Ifølge journalen fra den 2. september 2009 var patienten klar til sinusløft med høst af knogle fra ramus, og patienten blev informeret om behandlingen. Den 30. oktober 2009 blev der foretaget sinusløft med indlæg af knogle høstet i venstre side af underkæben og fra visdomstandsregionen i venstre side af overkæben suppleret med knogle substitut. I den forbindelse blev der anvendt Scandonest som bedøvelsesmiddel. Den 6. november 2009 blev suturerne fjernet, og det blev noteret, at der var føleforstyrrelser i venstre underkæbe og hageregion. Desuden noteres det, at underkæbens nerve ikke var ekspo-neret i forbindelse med indgrebet, hvorfor føleforstyrrelserne opfattes som værende en følge af lokalbedøvelsen. Patienten blev henvist til undersøgelse på Rigshospitalet. Den 13. januar 2010 informerede patienten om følelsesløshed i hele underlæben og i tand-kødet samt prikkende fornemmelse svarende til alle slimhinder. Der fandtes reaktion ved priktest svarende til udbredelsesområdet for nervus alveolaris inferior, men nedsat i venstre side. Der fandtes normal smertereaktion. Patienten blev informeret om, at føleforstyrrelserne formentlig var forbigående, og at de øvrige symptomer henføres til uforklarlig brændende fornemmelse i mundslimhinden.

Patienten søger nu om erstatning og godtgørelse som følge af skaden

 

1. instans afgørelse:

I brev af 29. marts 2012 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til i alt 263.377,40 kr. i erstatning og godtgørelse.

Codan fandt, at der kunne tilkendes 1.260 kr. i erstatning for afholdte transportudgifter samt 3.397,40 kr. i afholdte medicinudgifter. Codan fandt i den forbindelse, at patienten var berettiget til erstatning for sine kapitaliserede medicinudgifter, da der er sammen-hæng mellem den anerkendte nerveskade og depressionen. Det var dog ikke muligt at tage endelig stilling hertil, før behandlingen på smerteklinik var afsluttet.

Codan fandt, at der ikke kunne ydes erstatning for udgifterne til akupunktur, massage og fysioterapi, da denne form for behandling alene anses for at have en lindrende effekt på følgerne af skaden og dermed ikke opfylder kravet om helbredende effekt.

Codan fandt på baggrund af de foreliggende oplysninger, at patienten er berettiget til skønsmæssigt svie og smerte for perioden fra skaden skete den 30. oktober 2009 og frem til dags dato. Patienten er herefter berettiget til maksimal godtgørelse for svie og smerte på i alt 69.000 kr.

Codan fandt endvidere, at patienten var berettiget til en godtgørelse for varigt mén på 15% som følge af skaden i form af svære neuropatiske smerter og føleforstyrrelser jf. Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.2.

Codan fandt herud over, at patienten var berettiget til yderligere 15% i godtgørelse for varigt mén som følge af kronisk depression af moderat karakter i henhold til Arbejds-skadestyrelsens méntabel punkt J.3.2.

Patienten var således berettiget til en godtgørelse for varigt mén på i alt 30% - dog med aldersreduktion. Méngodtgørelsen udgør herefter 189.720 kr.

Codan fandt imidlertid ikke, at patienten var berettiget til erstatning for tabt arbejdsfor-tjeneste samt tab af erhvervsevne, da der ikke er fremsendt dokumentation for nogen former for indtægt forud for skaden, udover oplysningen om tjenestemandspension.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Nævnet tiltræder Codans afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

De har i ankebrevet henvist til sagsfremstillingen i Codans afgørelse og oplyst, at Deres anke vedrører 6 punkter.

Pkt. 1 Udgifter og andet tab

a. Transportudgifter

De har opgjort et krav på 7.140 kr. mere, end De er blevet tilkendt af Codan. De har endvidere gjort gældende, at De må være berettiget til erstatning i form af en kapitalise-ring af fremtidige transportudgifter, og har som eksempler henvist til konsultationer på Smerteklinikken på Køge Sygehus og samtaler med psykolog.

De har anført, at De ikke er blevet spurgt af Codan om en opgørelse over transport.

Under de beskrevne omstændigheder hjemvises dette spørgsmål til Codan med henblik på, at Codan træffer afgørelse herom i 1. instans.

b. Medicinudgifter

De har opgjort et aktuelt krav på 5.217,20 kr. mere, end De er blevet tilkendt af Codan. De har endvidere redegjort for Deres syn på spørgsmålet om erstatning på grundlag af en kapitalisering af Deres fremtidige medicinudgifter.

Under de beskrevne omstændigheder hjemvises også dette spørgsmål til Codan med henblik på, at Codan nu træffer afgørelse herom i 1. instans.

c. Helbredelsesudgifter

Under de beskrevne omstændigheder hjemvises også dette spørgsmål til Codan med henblik på, at Codan indhenter journal fra Deres egen læge til vurdering af, om disse behandlinger kan antages at have en helbredende effekt, således at der evt. kan ydes erstatning til udgifterne til behandlingerne.

Pkt. 2 Tabt arbejdsfortjeneste
De oplyser i Deres ankebrev, at ”der aldrig har været en drøftelse med Codan om de arbejdsmæssige omstændigheder, som er, at der rent faktisk var tale om et arbejdstilbud i hele perioden…”. De anfører videre, at De tidligere har haft fuldtidsansættelse som tolk ved Den Kroatiske Ambassade, og at De opsagde stillingen pr. 31. december 2007, da De skulle flytte bopæl. De blev efterfølgende i sommeren 2009 kontaktet af ambassaden, og De underskrev en kontrakt om deltidsjob med tiltrædelse den 1. december 2009. Under nærmere beskrevne omstændigheder underskrev De en ny kontrakt i december 2010.

Af denne kontrakt fremgår, at Deres arbejdsopgaver skulle begynde den 1. december 2010, og at Deres timehonorar var aftalt til 275 kr. Deres opgaver skulle bestå i såvel mundtlige som skriftlige oversættelser fra dansk til kroatisk og omvendt.

De har i ankebrevet anført, at De må være berettiget til tabt arbejdsfortjeneste frem til den 29. marts 2012, som er datoen for Codans erstatningsafgørelse.

Under de beskrevne omstændigheder hjemviser Tandskadeankenævnet sagen til Codan med henblik på, at Codan på det nu foreliggende grundlag træffer afgørelse i 1. instans. Der henvises i øvrigt til pkt. 5 nedenfor.

Pkt. 3 Svie og Smerte
Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse, hvorefter De er tilkendt godtgørelse for svie og smerte med maksimumbeløbet 69.000 kr. Med hensyn til renter henvises til pkt. 6 nedenfor.

Pkt. 4 Varigt mén
De har også anket Codans afgørelse på dette punkt, idet det er Deres opfattelse, at méngraden, som Codan fastsatte til 30 %, bør fastsættes til mindst 50 %. De har nærmere argumenteret for Deres synspunkt og har bl.a. henvist til alvorligheden af Deres tilstand, indtrufne vævsforandringer og Arbejdsskadestyrelsens méntabel pkt. A.1.6.1 om ”mundtørhed”.

Det er Tandskadenævnets opfattelse, at der til brug for fastsættelsen af graden af varigt mén bør indhentes en udtalelse fra Arbejdsskadestyrelsen. Når udtalelsen foreligger, vil Codan træffe afgørelsen om spørgsmålet om graden af varigt mén og eventuel betaling yderligere godtgørelse herfor.

Sagen hjemvises derfor til Codan med henblik på, at Codan træffer afgørelse, når udtalelsen fra Arbejdsskadestyrelsen foreligger.

Tandskadeankenævnet har dags dato anmodet Arbejdsskadestyrelsen om en udtalelse om méngraden. Udtalelsen sendes til Codan.

Pkt. 5 Tab af erhvervsevne
De har anket Codans afgørelse på dette punkt med henvisning til Deres erhvervsmulig-heder på Den Kroatiske Ambassade samt undervisning. De henviser til, at skaden er vital og ødelæggende for Deres erhvervsmuligheder, idet skaden har forringet orddannelsen og evnen til at artikulere. De har endvidere henvist til, at De er blevet forhindret i at færdiggøre Deres eksamen på CBS med den konsekvens, at De ikke kan opnå beskikkelse som autoriseret translatør.   
Under hensyn til skadens karakter og de nu foreliggende oplysninger om Deres erhvervs-mæssige forhold, jf. også ovenfor, finder Tandskadeankenævnet, at spørgsmålet bør vurderes på ny, og sagen hjemvises derfor til Codan, der træffer afgørelse herom i 1. instans.

Til brug for afgørelsen indhentes en udtalelse fra Arbejdsskadestyrelsen om spørgsmålet om erhvervsevnetab. Udtalelsen sendes til Codan.

6. Renter
De har i ankebrevet gjort gældende, at De har krav på renter, jf. erstatningsansvars-lovens § 16. Det fremgår af Codans afgørelse, at Codan ikke har behandlet spørgsmålet om forrentning af Deres erstatningskrav. I forbindelse med sagens hjemvisning, jf. ovenfor, anmodes Codan derfor om at træffe afgørelse herom.

De rejser i slutningen af Deres ankebrev nogle spørgsmål om eventuelle yderligere, fremtidige skader. I den anledning skal Tandskadeankenævnet henvise Dem til at anmelde sådanne yderligere skader, der er en følge af den skadevoldende behandling, til Tandlægeforeningens Patientforsikring, hvis skaderne skulle vise sig at indtræffe.