Skip to content

2423-13

Skadetype: Skade på rod - Parietal perforation
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Rodbehandling - Bearbejdning af rodkanal

Beskrivelse:

Parietel perforation med tab af tand til følge. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Parietel perforation med tab af tand til følge. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 69-årig kvinde, der henvendte sig hos tandlægen den 27. juli 2012 på grund af smerter i venstre side af underkæben. Der blev konstateret hårdt bid på tanden -7 og irritation af slimhinden under broled regio -6. Tanden -7 blev derfor aflastet ved beslibning af fyldning på tanden +7, og der blev instrueret i renhold under broleddet. Den 30. juli 2012 havde patienten fortsat smerter, der blev lokaliseret til tanden -7. Der blev derfor indledt rodbehandling af tanden -7, hvor der blev konsta-teret necrose, og at det kun var rodkanalen i den bagerste rod, der kunne identificeres. Den 2. august 2012 blev søgningen af rodkanalerne i forreste rod fortsat og mentes identificeret, men på grund af blødning herfra blev der lagt en midlertidig fyldning. Den 20. august 2012 blev der konstateret en parietal perforation. Perforationen var sket mellem rødderne og medførte, at tanden -7 ikke kunne bevares.

Patienten søger nu om erstatning for den mistede tand -7.

1. instans afgørelse:

I brev af 12. marts 2013 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt ikke, at der er fremlagt bevis for, at gennembrydningen af roden har ændret behandlingsbehovet.

Codan fandt i den forbindelse, at det fremgår af det modtagne materiale, at rodkanalerne i forreste rod ikke var synlige på røntgen og kanalindgangene kunne ikke lokaliseres. Rodkanalerne i forreste rod har med sandsynligvis ikke været tilgængelige på grund af obliteration. Uden adgang til rodkanalerne i forreste rod har det ikke været muligt at behandle tanden. På baggrund heraf skulle tanden -7 trækkes ud.

Codan fandt derfor, at ved forsøg på behandling opstod der en parietal perforation, men da tanden i forvejen ikke var mulig at behandle, har den parietale perforation ikke ændret behandlingsbehovet. Der er derfor ikke sket en skade som følge af den udførte behandling.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Nævnet finder, at røntgenbilleder fra den 27. juli 2012 samt 30. juli 2012 viser tydelige rodkanaler i den forreste rod i tanden -7. Det findes derfor overvejende sandsynligt, at rodkanalerne ikke er tilkalket, og at det ville have været muligt at rodbehandle tanden.

Nævnet finder således, at tanden -7 med overvejende sandsynlighed mistes som følge af den parietale perforation. Under hensyntagen til de foreliggende omstændigheder finder nævnet herefter, at der kan ydes erstatning for fjernelse af den forreste rod -7, fireleddet bro fra -4,5 til bageste rod -7 samt støbt opbygning -7. Nyt behandlingsoverslag skal derfor fremsendes til Codan med henblik på godkendelse, før behandlingen påbegyndes.

Nævnet finder således, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf.