Skip to content

2394-13

Skadetype: Skade på rod - Parietal perforation
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Rodbehandling - Åbning til nervehulrum

Beskrivelse:

Parietal perforation med efterfølgende tab af tand. TSAN ændrede Codans afgørelse i overensstemmelse med Codans ankesvar.

Parietal perforation med efterfølgende tab af tand. TSAN ændrede Codans afgørelse i overensstemmelse med Codans ankesvar.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 75-årig kvinde, der den 5. januar 2012 fik indledt rodbehandling af tanden +6 på grund af smerter og rodspidsbetændelse.  I den forbind-else blev de faciale rodkanaler identificeret og udrenset, men under søgning efter den palatinale rodkanal opstod der parietal perforation i furcaturen. Tanden blev derfor midlertidigt aflukket. Den 6. januar 2012 opsøgte patienten tandlægen på grund af smerter. Det blev vurderet, at prognosen for tanden var negativt, og tanden blev derfor fjernet samme dag.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til fjernelse af tanden samt til implantat-baseret krone.

1. instans afgørelse:

 

 

 

Codan fandt, at der ved oplukning af tanden for rodbehandling opstod gennemboring af rodoverfladen svarende til røddernes delingssted.

Codan fandt, at behandlingen med udboring ikke kan anses at have været den bedst mulige i den givne situation. Bedst mulig behandling havde indebåret, at udboringen var mindre omfattende, hvorved skaden i form af gennembrydning med overvejende sand-synlighed kunne være undgået.

Patienten er derfor berettiget til erstatning for udgifterne i forbindelse med fjernelse af tanden samt erstatning af tanden med implantatbaseret krone.

Codan fandt dog, at behovet for sinusløft ikke er dokumenteret ved de fremsendte røntgenbilleder. Udgiften hertil kan derfor ikke godkendes på det foreliggende grundlag. Codan fandt videre, at der efter sædvanligt praksis skal ske et fradrag i erstatningen svarende til patientens sparede udgifter til rodbehandling, opbygning og krone. Dette fradrag er begrundet i det behov for behandling, som patienten ville have haft, hvis tanden +6 skulle have været bevaret på længere sigt. Fradraget er således helt i overensstemmelse med gældende praksis, da patientforsikringen alene erstatter den skete skade og ikke udgifter, som patienten skulle have afholdt til den behandling, der under alle omstændigheder skulle have været udført for at bevare tanden. Fradraget opgøres herefter til 12.595 kr. og erstatningen til den skadesudbedrende behandling udgør herefter 9.929,52 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 16. december 2012 i overens-stemmelse med Codans brev af 22. marts 2013.

Nævnet tiltræder således, at udgiften til sinusløft godkendes.

Nævnet finder endvidere - ligesom Codan - at røntgen af 6. januar 2012 af tanden +6 viser så stort et tab af tandsubstans, at tanden med overvejende sandsynlighed skulle rodbehandles med opbygning og krone for at bevares på længere sigt. Der skal derfor i erstatningen fradrages udgifter til denne behandling, da patientforsikringen alene dækker udgifter, der er en følge af skaden og derfor ikke udgifter, som patienten skulle have afholdt under alle omstændigheder. Det tiltrædes desuden, at fradraget er fastsat til i alt 12.261 kr. efter Codans ændring af fradraget for rodbehandling.

I det øvrige tiltrædes i det hele erstatningens størrelse og omfang.