Skip to content

2466-13

Skadetype: Skade på rod - Parietal perforation
Afgørelsetype: Afvist - Forældet
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Stiftudboring - Rodstift

Beskrivelse:

Parietal perforation ved isættelse af stift. Forældet. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Parietal perforation ved isættelse af stift. Forældet. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 66-årig mand, der i 1983 fik behandlet tanden +2 på grund af et traume. Tanden blev rodbehandlet og forsynet med en stiftretineret opbygning den 29. juni 1983. I efteråret blev der ligeledes påsat en krone på tanden. Den 7. maj 1993 blev der i sat en ny titanstift i tanden 2+. Den 28. november 2012 blev det konstateret, at tanden +2 var løs af 2. grad, og der var rødme og hævelse i regionen samt udtalt ømhed. Ifølge journalen ses der en tydelig perforation distalt på roden. Der blev anbefalet en brobehandling.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne hertil.

1. instans afgørelse:

I brev af 28. juni 2013 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en skade omfattet af Lov om patientforsikring.

Codan fandt, at der ifølge Danske Lov 5-14-4 gælder en generel forældelsesfrist for anmeldelse af krav på 20 år. Fristen regnes fra tidspunktet for forårsagelsen af skaden, uden hensyn til hvornår skaden (symptomerne) er indtrådt, samt hvornår patienten fik kendskab hertil.

I den forbindelse fandt Codan, at det fremgår af tandlægejournalerne i sagen, at tandroden på tanden +2 blev gennembrudt den 29. juni 1983. Sagen afvises derfor, da kravet er forældet i henhold til dansk rets almindelige forældelsesregler.

Hvis der kan fremsendes dokumentation for, at behandlingen af tanden +2 er udført indenfor de gældende frister for forældelse, kan sagen genoptages med henvisning til skadenummer.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 28. juni 2013 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder ligesom Codan, at sagen er forældet i henhold til dansk rets almindelige forældelsesregler, da røntgenbillede fra den 7. maj 1993 viser, at der er sket svind af den tandbærende knogle til et niveau under stiftens spids. Gennembrydningen af tandroden +2 findes derfor med overvejende sandsynlighed at være sket i forbindelse med stiftudboringen den 29. juni 1983.