Skip to content

3135-15

Skadetype: Bidfunktionsgener - Reduceret gabeevner og smerter
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af tand og efterfølgende smerter og nedsat gabeevne. Forældelse. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Operativ fjernelse af tand og efterfølgende smerter og nedsat gabeevne. Forældelse. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

: Sagen drejer sig om en nu 54-årig kvinde, der den 28. august 2009 havde tandpine fra tanden +7, og ifølge journalen ønskede patienten tanden +7 trukket ud. Tanden blev derfor taget ud ved et operativt indgreb samme dag. Ifølge journalen fra den 31. august 2009 var der opstået ”tør knoglebetændelse”, der hvor tanden +7 havde været lejret i kæben. Denne tilstand blev derfor behandlet samme dag og igen den 1., 2., 3., og 4. september 2009. Den 19. oktober 2009 blev det noteret, at symptomerne var borte. Ifølge journal fra kæbekirurgisk afdeling fra den 10. august 2010 var patienten blevet henvist af egen læge med henblik på udredning af smerter fra kæbeled, og røntgenbillede viste tegn til forandringer i venstre kæbeled. Man fandt, at en kompliceret tandudtrækning af tanden +7 muligvis kunne have spillet en rolle i smerteudviklingen, og der blev foreslået behandling med bidskinne. Den 14. oktober 2010 blev det noteret i tandlægens journal, at patientens gabevne var 38 mm, men patienten ønskede at vente med behandling med bidskinne. Den 14. februar 2012 blev det noteret i journalen fra kæbekirurgisk afdeling, at der var tilfredsstillende forhold, hvorfor patienten blev afsluttet. Den 10. juni 2014 blev det imidlertid noteret, at klinisk og radiologisk undersøgelse viste, at der var slidgigt i begge kæbeled. Da patientens hovedproblem var nedsat gabeevne, problemer med at tygge samt smerter fra højre kæbeled, blev der givet instruktion i gabeøvelser samt tid til ambulant kontrol. Efterfølgende meddelte patienten, at hun ikke længere havde gener, og at hun derfor ønsket at blive afsluttet fra kæbekirurgisk afdeling. Ifølge journalen fra den 25. november 2014 fra egen tandlæge var patientens gabeevne 39 mm, og der var skuren fra kæbeleddet. Patienten havde derfor gentagne gange været på kæbekirurgisk afdeling på grund af kæbeledsproblemer i højre side.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén som følge af slidgigt, smerter og nedsat gabeevne.

1. instans afgørelse:

I brev af 14. juli 2015 traf Codan afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4.

Codan fandt, at den udførte behandling i forbindelse med operativ fjernelse af tanden +7 er udført bedst muligt under de givne omstændigheder. I den forbindelse er der lagt vægt på, at der ikke er forhold ved operationen, der peger på, at teknikken har afveget fra faglige principper. Patienten har derfor modtaget bedst mulig behandling i den forbindelse.

Codan fandt videre, at der ikke er tale om en skade som følge af en apparaturfejl, eller at en alternativ behandlingsmetode kunne være anvendt.

Codan fandt imidlertid, at der i forbindelse med den operative behandling af tanden +7 med overvejende sandsynlighed er sket en negativ påvirkning af kæbeleddet.

Codan fandt videre, at i patientens tilfælde vurderes generne i form af smerter samt nedsat gabeevne efter operativ fjernelse af en tand at forekomme i mindre end 2% af behandlingerne. Desuden vurderes skaden i form af smerter samt nedsat gabeevne at være alvorlig i forhold til såvel den udførte behandling som den forudbestående lidelse, herunder tandpine. Dermed er såvel kravet om alvor som kravet om sjældenhed opfyldt, og skaden i form af smerter samt nedsat gabeevne ligger ud over, hvad patienten med rimelighed må tåle i forbindelse med den udførte tandbehandling, nemlig en tand-fjernelse. Der er dermed sket en skade omfattet af loven.

Patienten er derfor berettiget til erstatning for udgifterne i forbindelse med den skadesudbedrende behandling af den nedsatte gabeevne.

Codan fandt i øvrigt, at patienten ikke var berettiget til anden erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet finder, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 59, stk. 1 og ændrer derfor Codans afgørelse af 14. juli 2015, som anført nedenfor.

I henhold til § 59, stk. 1 i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet forældes eventuelle krav 3 år efter, at skadelidte havde eller burde have haft kendskab til kravet. Idet det fremgår af Deres anmeldelse til Tandlægeforeningens Patientforsikring den 5. december 2014, at skaden blev konstateret den 10. august 2010, hvor De efter henvisning fra Deres læge havde første besøg på Kæbekirurgisk afdeling, finder Tandskadeankenævnet, at den 3 årige forældelsesfrist skal regnes senest fra dette tidspunkt. Da anmeldelsen først blev indgivet den 5. december 2014, var forældelses-fristen på 3 år således udløbet, og sagen må derfor anses for at være forældet. Retten til den erstatning, som blev tilkendt ved Codans afgørelse, er hermed bortfaldet.