Skip to content

3195-16

Skadetype: Bidfunktionsgener
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandbevarende behandling

Beskrivelse:

Røntgenundersøgelse og kæbeledsgener. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Røntgenundersøgelse og kæbeledsgener. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 58-årig kvinde, der i forbindelse med den kliniske undersøgelse den 5. januar 2015 fik taget røntgenbilleder. Den 2. februar 2015 henvendte patienten sig med kraftige smerter fra højre sides kæbeled, som var tiltaget i styrke efter sidste besøg. Ifølge journalen var der smerter ved sammenbid og knæk fra kæbeleddet i højre side. Patienten blev opfordret til at tage smertestillende og at skåne kæbeleddet. Den 13. februar 2015 gik det lidt bedre, men der var stadig smerter. Den 16. februar 2015 henvendte tandlægen sig til kæbekirurgisk afdeling og ifølge journalen oplyste tandlægen, at smerten debuterede efter røntgenundersøgelsen den 5. januar, hvor patienten gabte højt op, da filmen skulle sættes ind i munden. Ifølge kæbekirurgisk afdelingen havde leddet det bedst, når det blev brugt og der blev anbefalet smertestillende behandling samt bidskinne. Den 16. marts 2015 blev patienten undersøgt på kæbekirurgisk afdeling, som fandt, at patienten havde haft en hyperextension skade i forbindelse med røntgenundersøgelse. Desuden kunne det konstateres, at patienten nu havde anteriort diskus displacering med ingen reduktion i højre side og væsentlig palpationsømhed i tyggemusklen i højre side. Det blev anbefalet at fremstille en aflastende bidskinne. Patienten var derfor hos tandlægen den 9. april 2015 med henblik på fremstilling af en refleksfrigørende bidskinne, som blev udlevet den 17. april 2015 til patienten. Den 3. juni 2015 henvendte patienten sig hos en anden tandlæge for en vurdering af sine gener. Der blev taget røntgen af tænder og kæber og det blev noteret, at der fortsat var smerter fra kæbeleddet og anstrengt gabeevne. Tandlægen fandt ifølge journalen fra den behandlende tandlæge, at der var ældre ledforandringer, også i højre kæbeled. Patienten blev anbefalet smertestillende gigtmedicin og informeret om længerevarende forløb.

Patienten søger nu om erstatning for behandlingen hos tandlægen samt godtgørelse for svie og smerte.

1. instans afgørelse:

I brev af 14. januar 2016 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1-4.

Codan fandt, at behandlingen er udført i overensstemmelse med, hvad der efter tandlægefaglig videnskab og erfaring har været det bedst mulige i den givne situation. Behandlingen har således været i overensstemmelse med bedste specialiststandard på det pågældende område. I den forbindelse er der lagt vægt på, at der ikke foreligger dokumenterede forhold, som kan sandsynliggøre, at der i forbindelse med røntgen-optagelsen af tænder har fundet en overstrækning eller overbelastning sted.

Codan fandt tilsvarende, at der ikke er tale om en skade som følge af en apparaturfejl eller at en alternativ behandlingsmetode kunne være anvendt. Der findes ikke en ligeværdig metode til røntgen kontrol i forbindelse med en grundig diagnostisk udredning.

Codan fandt videre, at skaden i form af belastning i højre sides kæbeled ikke er tilstrækkelig sjælden til at opfylde lovens krav om sjældenhed. Skaden er heller ikke tilstrækkelig alvorlig set i forhold til den grundlidelse, som patienten blev behandlet for. Der er i den forbindelse lagt vægt på, at det i patientens tilfælde må konstateres, at tilstanden ikke kan betegnes som alvorlig, idet smerterne til trods for, at de har været meget generende, med overvejende sandsynlighed med tiden vil aftage og forsvinde. Der foreligger også røntgen, som viser kæbeleddene påvirket af forandringer, som ikke har forbindelse med belastningen ved røntgenoptagelsen. Samlet set må det derfor konkluderes, at skaden ikke kan betegnes som alvorlig og at det ubehag, som er forekommet, ligger inden for, hvad der med rimelighed må tåles i forbindelse med tandbehandling, herunder røntgenoptagelse.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 14. januar 2016 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder, at Deres gener opstået i forbindelse med tandbehandlingen den 5. januar 2015 er en følge af, at Deres kæbeled allerede forinden var præget af slidforandringer. Det findes dermed ikke overvejende sandsynligt, at der ved røntgenoptagelsen er sket en erstatningsberettigende overbelastning af kæbeleddet.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1-4.