Skip to content

3318-16

Skadetype: Manglende diagnostik - Caries
Afgørelsetype: Forsinket diagnose – PFL § 3.1/KEL §21.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Mangelfuld diagnostik - Caries

Beskrivelse:

Forsinket diagnostik og behandling af caries. Fradragets størrelse. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Forsinket diagnostik og behandling af caries. Fradragets størrelse. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 48-årig kvinde, der siden 2. august 1995 regel-mæssigt har konsulteret tandlægen til undersøgelse. Ved undersøgelse den 17. maj 2001 blev der taget røntgen. Efterfølgende blev patienten set en til to gange årligt frem til 19. juni 2013 og i den periode blev der alene foretaget behandling af slid af fortænderne i underkæben samt behandling med bidskinne. Efterfølgende skiftede patienten tandlæge, hvor der den 21. januar 2015 blev diagnosticeret caries i tanden 7+. Tanden blev derfor behandlet med en midlertidig fyldning den 28. januar 2015 og med en endelig fyldning den 11. februar 2015. Den 2. marts 2015 blev der indledt rodbehandling af tanden, hvor det blev konstateret, at nerven var nekrotisk. Den 6. marts 2015 blev rodbehandlingen fortsat, og den 19. marts 2015 blev tanden rod- og plastfyldt. Patienten blev informeret om nødvendigheden af kronebehandling af tanden ½ år senere. Den 17. juni 2015 blev der taget røntgen af tanden 7+, som fandtes at vise intet abnormt. Der kunne derfor præpareres til krone efter ferien. Den 10. august 2015 oplyste patienten, at tanden var øm. Det blev konstateret, at fyldningen var revnet og skulle skiftes. Der blev derfor foretaget plastfyldning af to flader samme dag. Den 21. september 2015 henvendte patienten sig med tyggesmerter fra 7+. Røntgen fandtes at vise tegn på rodspidsbetænd-else, og det blev aftalt at behandle med antibiotika. Ifølge journalen blev patienten endvidere informeret om, at en rodspidsamputation eventuelt kunne få tanden til at hele. Patienten var dog mere stemt for fjernelse af tanden, hvis der ikke skete spontan opheling. Den 8. december 2015 havde patienten stadig gener ved tanden 7+ og blev derfor henvist med henblik på retrograd behandling af tanden. Der blev derfor den 11. januar 2016 foretaget kirurgisk rodbehandling af tanden 7+. Ved kontrol den 27. januar 2016 blev der konstateret reaktionsløse forhold ved 7+. Der sås dog lidt hævelse facialt og palatinalt i approsimalrummet mellem 6+ og 5+, hvorfor patienten blev anbefalet at undgå tandtråd og udelukkende børste tænderne i en periode. Den 24. februar 2016 blev patienten set til akut kontrol på grund af en murrende fornemmelse fra den opererede tand. Der blev imidlertid konstateret helt reaktionsløse forhold, og patienten blev informeret om, at der muligvis var tale om helingsprocesser.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til den skadesudbedrende behandling.

1. instans afgørelse:

I brev af 28. juni 2016 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om patientforsikring § 1, stk. 1, jf. § 3, stk. 1 og § 2, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten er påført en skade i form af forsinket diagnosticering af caries i tanden 7+ som følge af behandlingen eller mangel på samme hos tandlægen i perioden fra den 18. maj 2001 og frem.

Tryg fandt, at behandlingen ikke er i overensstemmelse med erfaren specialiststandard. I den forbindelse er der lagt vægt på, at der i perioden fra den 18. maj 2001 og frem ikke blev foretaget yderligere behandling end behandling for slid af underkæbetænder og behandling med bidskinne. Først ved undersøgelse den 21. januar 2015 blev der taget røntgen, som viste behandlingskrævende caries i tanden 7+.

Tryg fandt videre, at erfaren specialiststandard havde været, at man i perioden fra den 18. maj 2011 (2001) og frem havde taget oftere røntgenoptagelser, også selv om patienten var meget lidt cariesaktiv. Hermed havde man med overvejende sandsynlighed diagnosticeret eventuelle cariesangreb, mens de endnu var af mindre udstrækning. Såfremt man havde diagnosticeret eventuelle cariesangreb tidligere i forløbet end den 21. januar 2015, kunne tanden 7+ med overvejende sandsynlighed have været behandlet med en fyldning. Patienten havde således undgået rodbehandling og behandling med en fyldning samt kirurgisk rodbehandling og kronebehandling.

Tryg fandt herefter, at udgifterne til behandling i form af rodbehandling af tanden 7+, behandling med en fyldning, kirurgisk rodbehandling samt kronebehandling dækkes. Der vil dog være fradrag for udgifter til en fyldning, der skulle være lavet selv, hvis cariesangrebet var opdaget tidligere. Fradraget fastsættes skønsmæssigt til 1.200 kr.

Tryg fandt herefter, at erstatningen for udgifterne til behandling af rodbehandling, røntgen, plastfyldning, lokalbedøvelse og operativ fjernelse af rodspids kan dækkes med i alt 4.652 kr. Hertil kommer renter på 32 kr.

Behandlingsoverslag på kronebehandling skal herefter fremsendes til Tryg med henblik på godkendelse.  

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 28. juni 2016, som anført nedenfor.

Nævnet finder, at der var indikation for den plastfyldning af tanden 7+ uanset om, der skulle have været foretaget rodbehandling.

Imidlertid finder nævnet, at der ikke skal foretages fradrag for en plastfyldning på 1.200 kr., da det fremgår af de fremsendte regninger, at De har betalt for plastfyldning af tanden 7+ tidligere.