Skip to content

3479-16

Skadetype: Nerveskade - Andre nerver
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Tandbevarende behandling - Fyldning

Beskrivelse:

Fyldningsbehandling med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Fyldningsbehandling med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en 52-årig kvinde, der den 11. september 2014 fik anlagt lokalbedøvelse i forbindelse med behandling af caries i tanden 7-. I den forbindelse blev der anvendt Dentocaine 4% 2,7 ml. ledningsanalgesi. Den 15. september 2014 kontaktede patienten tandlægen, da hun stadig følte sig bedøvet frem mod hagen og det prikkede i læben. Ved kontrol den 16. september 2014 var symptomerne uændrede og den 22. september 2014 blev patienten henvist til anden tandlæge for behandling med softlaser. Patienten fik derfor foretaget behandling med softlaser hos en specialtandlæge den 20. oktober, 3. november og 24. november 2014. Ifølge journalen fra 10. december 2014 havde patienten stadig føleforstyrrelser svarende til hage og læbe og den 2. februar 2015 fik patienten igen behandling med softlaser hos specialtandlægen. Patienten henvendte sig telefonisk den 3. marts 2015, da der pludselig var opstået lammelse i en del af tungen og den 9. marts 2015 fik patienten igen behandling med softlaser hos specialtandlægen. Den 21. januar 2016 blev det noteret, at føleforstyrrelsen var tiltagende og at området ved hagen var helt dødt. Ifølge journalen fra den 22. september 2016 var patientens føleforstyrrelser uændret.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén som følge af føleforstyrrelser i huden omkring læbe, hage og huden bagud.

1. instans afgørelse:

I brev af 19. oktober 2016 traf Tryg afgørelse om, at patienten ikke er blevet påført et varigt mén på 5% eller derover som følge af skaden.

Tryg har fastsat det varige mén på baggrund af méntabellens punkt A.1.4 fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Desuden er der lagt vægt på oplysningerne i den indhentede patientskadeerklæring og OHIP-skemaet. Patienten har en konstant fornemmelse af kriblen, soven og prikken i højre side af underlæben og der er ingen påvirkning af smagssansen. Patienten har desuden nedsat fornemmelse for fjerlet berøring, prik og varme. 2-punkts diskriminationsevnen er 7 mm i skadesiden og 3 mm i kontrolsiden og der er ingen øget følsomhed. Patienten har i forhold til sensibilitetstabet angivet faktoren 5 og i forhold til nerveskadens påvirkning af livskvalitet i forhold til privatliv angives til faktoren 2. Desuden angives nerveskadens påvirkning af livskvalitet i forhold til arbejdsliv til faktoren 1.

Tryg fandt herefter på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse, at der ikke foreligger væsentlige føleforstyrrelser, som er en betingelse for, at méngraden kan fastsættes til 5% i henhold til méntabellen. Der er tale om en begrænset nedsat føleevne og som følge heraf foreligger der ikke et objektivt grundlag for at anse betingelsen om væsentlighed i méntabellen for at være opfyldt. De subjektive gener er heller ikke af en sådan karakter eller et sådan omfang, at de kan begrunde, at méngraden alligevel fastsættes til 5%.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til yderligere erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 19. oktober 2016, som anført nedenfor.

Nævnet finder på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse samt patientens subjektive gener, at der kan tilkendes godtgørelse for varigt mén på 5%. 

Sagen hjemvises derfor til Tryg med henblik på opgørelse af den endelige godtgørelse inkl. aldersreduktion og renter.