Skip to content

3578-17

Skadetype: Nerveskade - Flere nerver
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén og erstatning for udgifter til bidskinne, fysioterapi og smertebehandling mv. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén og erstatning for udgifter til bidskinne, fysioterapi og smertebehandling mv. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 39-årig kvinde, der den 12. september 2014 fik fjernet tanden -8 ved et kirurgisk indgreb. I forbindelse med udtagningen blev der fjernet knogle og tanden blev delt i flere dele. Efterfølgende har patienten gener ved regio -8 og den 10. juli 2015 havde patienten fortsat følenedsættelse i læbe, hage og kind i venstre side.

Patienten søger nu om erstatning for varige føleforstyrrelser i kind og underlæbe i venstre side.

1. instans afgørelse:

I brev af 16. december 2016 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 84.860 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten er berettiget til 390 kr. i erstatning for afholdte transportudgifter.

Tryg fandt videre, at patienten på det foreliggende grundlag ikke er berettiget til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, da der ikke er dokumentation for tabt arbejdsfortjeneste på grund af den anerkendte skade.

Tryg fandt endvidere, at patientens varige mén er 10%, hvilket svarer til 84.150 kr. samt renter heraf på 320 kr., i alt 84.470 kr. I den forbindelse har Tryg lagt vægt på oplysningerne i den indhentede patientskadeerklæring og skemaet. Det fremgår, at patienten har føleforstyrrelser i venstre side af underlæben og kinden. Desuden har patienten subjektive gener i form af nedsat følsomhed, konstant prikkende og sovende fornemmelse og periodevis ændret følesans. Patienten har angivet, at føleforstyrrelserne har udtalt negativ betydning for livskvaliteten og patienten oplever kraftige spændinger i venstre kæbeled og øre. Der er objektivt konstateret føleforstyrrelser med nedsat føleevne. På den baggrund vurderes det varige mén at svare til 10%.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til yderligere erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelser af 16. december 2016 og 5. maj 2017 med de af Tryg anførte begrundelser.

Det bemærkes, at patienten allerede inden tandoperationen havde smerter svarende til kæbeled og muskler, og nævnet finder derfor, at udgifterne til bidskinne, fysioterapi, smertebehandling m.v. ikke med overvejende sandsynlighed er en følge af den anerkendte nerveskade. Der kan derfor ikke tilkendes erstatning for udgifterne hertil.

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.2. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 10-15% mén. På baggrund af den neurosensoriske undersøgelse og de subjektive gener er nævnet enig med Tryg i, at méngraden skal fastsættes til 10%. I den forbindelse bemærkes det, at smerterne og gener ved øre m.v. ikke er en følge af den anerkendte nerveskade.

Med hensyn til spørgsmålet om godtgørelse for svie og smerte bemærkes, at der ikke foreligger dokumentation for, at patienten har været sygemeldt som følge af skaden. Der ses endvidere ikke med overvejende sandsynlighed at foreligge sådanne særlige omstændigheder, at der uanset manglende sygemelding alligevel kan tilkendes godtgørelse for svie og smerte, jf. erstatningsansvarslovens § 3. Det er endvidere ikke godtgjort, at patienten har lidt et indtægtstab som følge af skaden.

For så vidt angår erstatning for eventuel tab af erhvervsevne finder nævnet, at det varige mén i form af føleforstyrrelser ikke ses at have et sådant omfang, at patientens erhvervsevne er nedsat med minimum 15%.

I den forbindelse skal der gøres opmærksom på, at patienten selv har mulighed for at forelægge sagen for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring med henblik på en vurdering af sit eventuelle erhvervsevnetab. Såfremt Arbejdsmarkedets Erhvervssikring måtte finde, at skaden har medført et erhvervsevnetab på minimum 15%, vil nævnet tage denne vurdering til efterretning og udbetale erstatning i overensstemmelse hermed.