Skip to content

3694-17

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for svie og smerte samt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og erstatning for erhvervsevnetab. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for svie og smerte samt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og erstatning for erhvervsevnetab. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 38-årig kvinde, der den 6. marts 2015 fik fjernet tænderne 8+ og 8-8 i fuld narkose. Ifølge journalen fra den 12. marts 2015 følte patienten sig stadig bedøvet i højre side af tungen. Ved fjernelsen af tråde den 16. marts 2015 blev der konstateret nedsat følesans i højre side af tungen. Den 25. marts 2015 noterede anden tandlæge, at der var 100% følelsesløshed i højre side af tungen samt gummer oralt i regio 7,6,5,4- svarende til innervering af nervus lingualis dexter. Det blev derfor aftalt at undersøge muligheden for udredning af behandlingsforløb for potentiel nerveskade. Efterfølgende blev patienten derfor henvist til mikrokirurgisk behandling på sygehus. Patienten var efterfølgende til undersøgelse og operation på sygehus. Ifølge journalen fra den 15. juni 2016 var der ingen tegn på sensorisk reetablering af højre tungehalvdel.

Patienten søger nu om erstatning for medicin, transport, tabt arbejdsfortjeneste samt for sygdom som følge af skaden og godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 10. april 2017 traf Codan afgørelse om, at patienten er berettiget til 129.000 kr. i godtgørelse samt renter heraf på 1.817,28 kr., i alt 131.036,97 kr.

Codan fandt, at det fremgår af sagens akter, at patienten ikke har haft helbredelsesudgifter relateret til patientskaden, hvorfor patienten ikke er berettiget til erstatning efter EAL § 1.

Codan fandt videre, at de i afgørelsen af 9. november 2016 har vurderet, at der ikke har været tale om egentlig sygeperiode som en direkte følge af den anerkendte skade og patienten er derfor ikke berettiget til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Codan fandt endvidere, at de i afgørelsen af 9. november 2016 vurderede, at der ikke har været tale om egentlig sygeperiode som en direkte følge af den anerkendte skade og patienten er derfor ikke berettiget til godtgørelse for svie og smerte.

Codan fandt herefter, at den neurosensoriske undersøgelse viser, at der er sket påvirkning af højre side af tungen samt tungespidsen, svarende til nervus lingualis og nervus hypoglossus dexter. Patienten angiver videre sit sensibilitetstab til VAS = 10 og føleforstyrrelsens påvirkning af livskvalitet i forbindelse med privat- og arbejdsliv angives til VAS = 10. Ved undersøgelsen blev der konstateret et funktionstab svarende til nedsat følelse (hypæstesi). Det blev desuden konstateret, at patienten oplever neurogent ubehag i form af paræstesi (snurren/prikken) samt dysæstesi (ubehag/ smerter ved berøring). Ved sensibilitetstesten blev der konstateret tab af følesans ved påvirkning med fjerlet berøring, prik, differentiering mellem spids og stump, varme og kulde samt tab af protektiv reaktion. Desuden fandtes der at være sket en påvirkning af patientens tunges bevægelighed, idet tungens højre side har stærk nedsat bevægelighed, hvilket påvirker patientens tale.

På den baggrund fandt Codan, at patientens føleforstyrrelse kan karakteriseres som værende væsentlig. Patienten er derfor som udgangspunkt berettiget til et mén på 10% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.2.

Efter en nærmere redegørelse for patientens subjektive gener fandt Codan, at patienten på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse og de beskrevne subjektive gener er berettiget til en forhøjelse af godtgørelsen for varigt mén til en méngrad på 15% som følge af skaden i form af føleforstyrrelse i højre tungehalvdel jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings punkt A.1.4.2. Den endelig godtgørelse udgør herefter 129.000 kr. samt renter på i alt 1.817,28 kr.

Codan fandt desuden, at patientens erhvervsevne ikke er varigt nedsat som følge af patientskaden. I den forbindelse er der lagt vægt på, at der ikke foreligger oplysninger om, at patientens arbejdsevne på længere sigt skulle være nedsat som følge af skaden, samt at skadens følger ikke i sig selv kan antages at medføre, at patientens fremtidige indtjeningsmuligheder med overvejende sandsynlighed kan anses at være forringede medførende en indtægtsnedgang på 15% eller derover som følge af skaden.

Codan fandt herudover, at patienten er berettiget til refusion for sine transportudgifter i forbindelse med den neurosensoriske undersøgelse med i alt 219,69 kr. 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 10. april 2017, som anført nedenfor.

Nævnet finder, at der kan tilkendes godtgørelse for svie og smerte for perioden fra den 28. januar til den 30. januar 2016, hvor patienten var indlagt med henblik på forsøg på reparation af tungenerven. Godtgørelsen i 2016 udgjorde 190 kr. pr. dag. Patienten er således berettiget til 570 kr. i godtgørelse for svie og smerte.

For så vidt angår eventuel tabt arbejdsfortjeneste finder nævnet, at der efter de oplysninger, der foreligger, ikke er grundlag for at tilkende erstatning herfor. Patienten kan dog fremsende eventuel dokumentation for tabt arbejdsfortjeneste til Codan, som herefter vil vurdere, om der er grundlag for at tilkende erstatning herfor.

Nævnet finder videre, at der ikke er grundlag for at tilkende erstatning for tab af erhvervsevne, da der ikke ses at foreligger oplysninger, der dokumenterer et eventuelt tab af erhvervsevne som følge af den anerkendte skade.