Skip to content

3631-17

Skadetype: Skade på rod
Afgørelsetype: Under 1000 kr.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Kirurgi - Andet operativt indgreb

Beskrivelse:

Kirurgisk fritlægning af tænder med efterfølgende skade på rod og tab af tænder. Erstatning for helbredelsesudgifter og tab af tænder samt godtgørelse for svie og smerte. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Kirurgisk fritlægning af tænder med efterfølgende skade på rod og tab af tænder. Erstatning for helbredelsesudgifter og tab af tænder samt godtgørelse for svie og smerte. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 14-årig pige, der den 4. januar 2012 var til almindelig undersøgelse, hvor der tillige blev taget røntgen. Ifølge journalen var der usikker berøring af tænderne 3+ og +3. Den 9. november 2012 blev der taget nye røntgen af tænderne 3+ og +3. Ved undersøgelse den 20. maj 2014 blev der igen taget røntgen af tænderne 3+ og +3, som fandtes at vise begge tænder anormalt lejret i overkæben. Det blev derfor besluttet at påbegynde en tandregulering. Den 2. marts 2015 blev der taget panoramarøntgen af tandsættet og den 14. april 2015 blev der lavet en behandlingsplan. Det blev besluttet, at tænderne 3+ og +3 skulle trækkes ind i tandrækken efter operation, hvor man fritlagde de to tænder. Derefter skulle der behandles med et fast bøjle-apparatur. Der blev derfor udført operation den 11. juni 2015 med fritlægning af tænderne 3+ og +3 og påsætning af guldkæder, for at tænderne kunne vokse frem. Ifølge journalen var det meget svært at sætte kæderne på på grund af meget blødning og patienten var meget svær at bedøve. Patienten var meget ked af det undervejs og var helt færdig efterfølgende. Den 2. juli 2015 blev der taget røntgen, hvor det blev konstateret, at det var tanden 4+, som var blevet frilagt i stedet for tanden 3+. Endvidere var kæden på tanden +3 løs. Patienten blev derfor henvist til en ny operation med fritlægning – denne gang i fuld narkose. I forbindelse med forundersøgelsen den 25. september 2015 blev der taget panoramarøntgen samt en 3D-scanning. Selve operationen blev foretaget den 10. november 2015, hvor det lykkedes at fritlægge tænderne 3+ og +3 samt påsætte kæder. Efterfølgende blev tandreguleringsbehandlingen fortsat, men den 10. marts 2016 måtte tanden +2 fjernes på grund af rodresorption. Den 10. juni 2016 blev tanden 4+ fjernet af hensyn til symmetrien i patientens tandstilling.

Patienten søger nu om erstatning for tab af tænder samt for svie og smerte.

1. instans afgørelse:

I brev af 3. marts 2017 traf Tryg afgørelse om, at patienten ikke er berettiget til erstatning, da erstatningsbeløbet er under lovens minimumsgrænse på 10.000 kr. i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 24, stk. 2.

Tryg fandt indledningsvis, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af, at hun har mistet tænderne +2 og 4+ som følge af behandlingen.

I den forbindelse fandt Tryg, at erfaren specialiststandard havde været, at man på baggrund af behandlingen den 4. januar 2012, hvor man ikke kunne palpere tænderne 3+ og +3 ved den efterfølgende undersøgelse den 9. november 2012 havde suppleret med 3D-scanning. Derved kendte man den nøjagtige placering af tænderne. Endvidere burde man have foretaget frilægningen den 11. juni 2015 i fuld narkose, da der var tale om en større operation. Herved havde man med overvejende sandsynlighed undgået, at tænderne 4+ og +2 nu er mistet, men kunne have været bevaret i forbindelse med den efterfølgende tandregulering.

Tryg fandt herefter, at skaden, i at patienten har mistet to tænder, ikke er omfattet af KEL, idet erstatningens størrelse ikke ses at overstige den undergrænse på 10.000 kr., der er fastsat i § 24, stk. 2.

Tryg fandt, at tabet af tænderne 4+ og +2 principielt ville have givet krav på erstatning svarende til en kompensation på 4.000 kr. for tab pr. tand, idet tab af en tand ikke medfører varigt mén jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel. Godtgørelsen svarer til Tandskadeankenævnet praksis for tab af en tand. Imidlertid beløber det sig til 8.000 kr. og er dermed under grænsen på 10.000 kr.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke er berettiget til anden erstatning og/eller godtgørelse.

Patienten har dog mulighed for at søge sagen genoptaget, hvis hun efter det fyldte 18. år har et behandlingsbehov som følge af de mistede tænder 4+ og +2 med årsag i behandlingsskaden. Minimumsgrænsen på 10.000 kr. vil fortsat være gældende.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 3. marts 2017, som anført nedenfor.

Nævnet finder, at der kan tilkendes erstatning for afholdte kørselsudgifter svarende til 363,60 km. med den af staten fastsatte lave takst i 2015 samt for afholdte medicinudgifter med 366,20 kr.

Nævnet finder ud fra de foreliggende oplysninger i sagen, herunder den indhentede speciallægeerklæring, at der kan tilkendes en skønsmæssig godtgørelse for svie og smerte med i alt 7.000 kr.

For så vidt angår godtgørelse for psykisk mén finder nævnet det ikke godtgjort, at den anerkendte skade har medført et varigt mén på minimum 5%.

Sagen hjemvises herefter til Tryg med henblik på endelig opgørelse af erstatningen, inkl. godtgørelsen på 8.000 kr. for tab af to tænder.

I øvrigt bemærkes det, at spørgsmålet om semipermanente løsninger henhører under den kommunale tandpleje, enten på en kommunal klinik eller i en privat praksis med kommunalt tilskud, hvorfor der må rettes henvendelse dertil for en nærmere afklaring.