Skip to content

4014/19

Skadetype: Nerveskade - Andre nerver
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Udtrækning af tand med efterfølgende føleforstyrrelser til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Udtrækning af tand med efterfølgende føleforstyrrelser til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 40-årig mand, der den 16. oktober 2017 havde smerter fra tanden 6-. Det blev derfor aftalt, at tanden skulle trækkes ud. Der blev herefter anlagt bedøvelse med Scandonest Adrenalin 2% 1,7 ml. som både lednings- og infiltrationsbedøvelse. Efterfølgende kontaktede patienten tandlægen den 19. oktober 2017, da han havde smerter efter fjernelse af tanden. Den 26. oktober 2017 var der opstået en tandbyld i regio 6-, som blev lukket op og drænet. I den forbindelse blev det noteret, at patienten havde smerter og føleforstyrrelser svarende til læbe- og tandnervens udbredelsesområde. Der blev herefter ordineret antibiotika. Patienten henvendte sig igen den 3. november 2017, da føleforstyrrelsen fortsat var til stede. Den 10. november 2017 blev det noteret, at der var en sovende fornemmelse ved regio 6-, og den 17. november 2017 var der fortsat snurrende fornemmelse i højre side af underlæben. Det blev derfor aftalt, at hvis der fortsat var gener efter 14 dage, skulle patienten henvise til kæbekirurgisk afdeling. Den 27. november 2017 blev det noteret, at der fortsat var sovende fornemmelser i højre side af underlæben og der var en forværring ved kuldepåvirkning. Patienten blev derfor henvist til kæbekirurgisk afdeling.

Patienten søger nu om godtgørelse for svie og smerte samt varig mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 31. januar 2019 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4.

Tryg fandt, at behandlingen er udført i overensstemmelse med, hvad der efter tandlægefaglig videnskab og erfaring har været det bedst mulige i situationen. Patientens behandling har således været i overensstemmelse med erfaren specialiststandard på det pågældende område.

Tryg fandt således, at den indtrådte komplikation i form af nerveskade er en hændelig komplikation til et i øvrigt korrekt udført indgreb og ville også kunne opstå for selv den erfarne specialist.

Tryg fandt herefter, at patientens skade i form af nerveskade ved underlæbens følenerve i højre side efter anlæggelse af infiltrationsbedøvelse ved 6- er en sjælden komplikation (under 2%) i forbindelse med en sådan behandling. Desuden vurderes behandlings-skaden i form af nervepåvirkning, som har medført nuværende gener i form af føleforstyrrelser, at være relativt alvorlig i forhold til den grundsygdom, tandfjernelse efter hul, som patienten blev behandlet for.

I den forbindelse fandt Tryg også, at der normalt er tale om et ukompliceret indgreb, som ikke medfører sygemelding eller varige gener. Med dette menes, at patienten både har været syg en dag efter behandlingen og at han løbende har taget medicin og kontaktet tandlægen løbende som følge af smerter. Patientens nuværende gener som følge af behandlingsskaden er derfor mere omfattende, end hvad han med rimelighed må tåle set i forhold til grundsygdommen.

Tryg fandt derfor, at patienten er berettiget til godtgørelse for svie og smerte svarende til 1 dag med i alt 205 kr. Hertil kommer renter på 0,75 kr.

Tryg fandt videre, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 8%.

Tryg har i den forbindelse lagt vægt på oplysningerne i den indhentede neurosensoriske erklæring, hvor der fremgår subjektive gener i form af, at underlæben på højre side føles hævet, og at patienten ikke kan mærke kys og kærtegn af læben og hagen. Når det fryser udenfor, føler patienten smerter fra højre side. Derudover føler patienten også, at han har en sovende fornemmelse, samt højreside af underkæben føles som konstant bedøvet. Objektivt er der konstateret nedsat følsomhed. Patienten savler og har generelt besvær med at styre mundvandet. Der er indimellem læbebidning og tungebidning. Patienten har oplyst, at det ikke generer hans arbejdsliv ligeså meget som hans privatliv. Godtgørelsen for varigt mén udgør herefter 71.880 kr. samt renter på 289,25 kr., i alt 72.169,25 kr.

Den samlede godtgørelse udgør herefter 72.375 kr.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 31. januar 2019 med den af Tryg anførte begrundelse.

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén. Med udgangspunkt i den neurosensoriske undersøgelse, der viser en meget betydelig følenedsættelse, er nævnet enig med Tryg i, at méngraden skal fastsættes til 8%. De øvrige ubehagssymptomer er ikke af en sådan karakter eller omfang, at der er grundlag for at fravige dette udgangspunkt.

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4. Desuden tiltrædes erstatningens størrelse og omfang.