Skip to content

4043/20

Skadetype: Skade på rod - Parietal perforation
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Rodbehandling

Beskrivelse:

Parietal perforation og efterfølgende tab af tand. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Parietal perforation og efterfølgende tab af tand. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 69-årig mand, der den 18. september 2018 fik konstateret poche på 10 mm samt fistel facialt ved 6+. Der blev taget røntgen, som fandtes at vise rodspidsbetændelse ved tanden. Patienten blev derfor informeret om behovet for rodbehandling, og at tandlægen i den forbindelse var nødt til at gå ned gennem kronen. Der blev herefter indledt rodbehandling af tanden den 1. oktober 2018 og i den forbindelse skete der en gennembrydning af rodsoklen.

Patienten søger nu om erstatning for mistet tand i form af implantatet.

1. instans afgørelse:

I brev af 1. marts 2019 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at rodbehandling af tanden 6+ blev indledt på grund af rodspidsbetændelse og betændelsesudførselsgang. I forbindelse med rodbehandlingen skete der en gennembrydning af rodsoklen.

Tryg fandt videre, at der blev optaget et røntgenbillede den 18. september 2018, det vil sige forinden rodbehandlingen, som dokumenterer, at der var en 10 mm dyb tandkødslomme mellem rødderne samt omfattende betændelse på rodspidserne og mellem rødderne på tanden.

Tryg fandt på den baggrund, at tanden allerede inden rodbehandlingen havde en tvivlsom langtidsprognose på grund af omfanget og placeringen af betændelsen. Tanden var således ikke bevaringsværdig inden rodbehandling af tanden. Det vil sige, at selv om der skete en gennembrydning af tanden i forbindelse med rodbehandling af tanden, er denne med overvejende sandsynlighed ikke årsagen til tabet af tanden. Tanden mistes på grund af grundlidelsen, totalbetændelse.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter behandling hos tandlægen. 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 1. marts 2019 med den af Tryg anførte begrundelse.

Nævnet finder, at røntgenbilleder dokumenterer, at tanden 6+ allerede forud for rodbehandlingen i 2018 var stærkt svækket. Tanden mistes derfor ikke med overvejende sandsynlighed som følge af gennembrydningen, der skete i forbindelse med rodbehandlingen.

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

I øvrigt bemærker nævnet, at røntgenbillede/ journal fra 5. marts 2009 dokumenterer, at der allerede på dette tidspunkt var rodspidsbetændelse ved tanden 6+. Hvis De ønsker, at der skal tages stilling til, hvorvidt der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til loven, fordi rodspidsbetændelsen ikke blev behandlet i 2009, skal De indgive en ny anmeldelse til Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning med angivelse af den tandlæge, som De konsulterede på daværende tidspunkt.